Slovenija
2 ogledov

Previdno pri spletnem bančništvu

V Sloveniji splet redno uporablja že skoraj milijon ljudi. Žurnal24 main
Večina potrošnikov digitalno potrdilo, ki je potrebno za uporabo spletne banke, hrani na računalnikovem trdem disku. Za večjo varnost v ZPS uporabnikom spletnega bančništva svetujejo njegovo shranjevanje na USB-ključku ali na kartici s čitalnikom.

ZPS uporabnikom spletnega bančništva svetuje, naj se izogibajo vstopanju v spletno banko na tujem računalniku, pri uporabi javnih omrežij pa naj bodo še posebej previdni. Za uporabo spletne banke je sicer priporočljivo uporabljati poseben brskalnik.

Za večjo varnost lahko uporabniki poskrbijo tudi s primerno zaščito s protivirusnimi programi in varnostnimi gesli. Slednjih nikoli ne posredujte nikomur, četudi vam zatrjuje, da je bančni uslužbenec, svetujejo na ZPS.

Digitalno potrdilo za identifikacijo uporablja 13 bank. Po navadi veljavnost digitalnega potrdila poteče v treh oziroma petih letih, za obnovo pa je treba plačati do 15 evrov, navaja na svoji spletni strani ZPS.

Nepotrebnim stroškom pa se lahko izognete, če si digitalno potrdilo izberete sami. Digitalno potrdilo SIGEN-CA, ki ga izdaja Ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo, lahko pridobite (in obnavljate) brezplačno. Uporabo tega brezplačnega digitalnega potrdila omogočajo vse banke, razen Banke Celje, Gorenjske banke in NLB.

Priporočljivo je tudi redno spremljanje prometa v spletni banki, v primeru, da uporabniki opazijo kaj sumljivega, pa je treba takoj ukrepati in o tem obvestiti banko.

Banke za večjo varnost nudijo tudi storitev SMS-sporočil o opravljenih transakcijah, za še dodatno zaščito pa lahko potrošniki poskrbijo tako, da naročijo dnevni limit za obseg poslovanja oziroma limit za višino nakazil, ki so opravljena preko spletne banke, še svetujejo na ZPS.

Komentarjev 1
  • aba 09:51 16.junij 2013.

    To da NLB, gorenjska in banka celje ne podpirajo SIGENCE je norčevanje iz ljudi in države.