Slovenija
82 ogledov

Previdno pri sprehodih po Golovcu, začenja se sečnja!

dolenjska 27.06.11. gozd, secnja, gozdarski stroj, mehanizacija, foto: shutterst Shutterstock
Na Golovcu, v gozdu ob Poti na Golovec, se je včeraj, 2. marca 2017, začela sečnja izbranih dreves. Dela bodo predvidoma potekala do konca meseca.

Zaradi poseka najmanj 351 dreves, ki se bo izvajal v marcu, na Mestni občini Ljubljana obiskovalcem Golovca svetujejo, da se v času sečnje zaradi lastne varnosti izognejo delovišču. Če se bodo kljub temu odpravili na to območje, pa svetujejo, da naj upoštevate opozorila ter navodila Zavoda za gozdove Slovenije in izvajalcev del. Svetujejo tudi, da ne nosijo slušalk, ki bi preprečile zaznavo dogajanja na delovišču, pse pa naj imajo obiskovalci na vrvici.

Zavod za gozdove Slovenije, Območna enota Ljubljana, je za posek označil 351 listavcev, od tega največ robinij (257 dreves). "Gre predvsem za poškodovano, odmrlo in oslabelo drevje, obenem pa se želi z izbiro zmanjšati delež invazivne vrste robinije v korist domačim drevesnim vrstam, kot so beli gaber, kostanj, bukev in hrast," pojasnjujejo na občini in dodajajo, da se z izbiralnim redčenjem se izboljšuje stanje gozda na tem območju.

Posek zaradi oslabelosti kot tudi negovalni posek je občina predvidela za obdobje med 2015 in 2024 s posebnimi načrti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.