Slovenija
28 ogledov

Previdno s sončenjem!

Tudi če ste radi na soncu, se sončnim žarkom izogibajte vsaj med 10. in 16. uro. Žurnal24 main
Konec tedna bo sončen in topel, temperature se bodo povzpele do 28 stopinj Celzija. A previdno na soncu, opozarjajo strokovnjaki, saj ima lahko sončenje resne posledice, kot je kožni rak.
Kožnega raka je velikokrat težko razlikovati od drugih sprememb na koži, zato presojo prepustite zdravniku, vsekakor pa čim prej, ko jih opazite.

Čezmerno sončenje gotovo ni priporočljivo, saj so z njim povezane številne oblike kožnega raka in spremembe na koži.

Ljudje, ki se dolgotrajno izpostavljajo soncu, dobijo po več letih tanko in suho kožo s številnimi rjavkastimi in sivimi lisami. Na njej se lahko postopno pojavijo rdečkasta hrapava mesta, iz njih pa bradavičaste lehe. Te spremembe lahko same po sebi izginejo, pri nekaterih pa iz njih nastane kožni rak, opozarjajo na onkološkem inštitutu v Ljubljani.

Pozorni na kožne spremembe
S sončenjem je povezan predvsem kožni rak bazaliom. Na to morebitno spremembo na koži morate biti pozorni, če kožna zatrdlina začne krvaveti. Pogosto nastane razjeda, ki se zaceli s krasto, ko odpade, pa je pod njo spet razjeda.

Če spremembe ne zdravijo, se lahko poveča in prodira v globino, lahko tudi v kost, ki leži pod kožo. S pravočasnim kirurškim posegom ali z obsevanjem je ta oblika kožnega raka sicer večinoma popolnoma ozdravljiva.

S čezmernim sončenjem je povezan tudi maligni melanom ali črni rak, ki večinoma nastane iz temnih kožnih znamenj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.