Slovenija
7792 ogledov

Previdno, to je pokazal test otroških škorenjčkov

gumijasti škornji, otroška obutev, Profimedias
V škorenjčkih našli kemikalije, en model se je skrčil za več številk.

Zveza potrošnikov Slovenije je naredila test otroških škorenčkov. Preverili so predvsem, ali držijo vodo in ugotovili, da je test v tem oziru uspešno prestalo vseh devet izbranih modelov. 

"Sčasoma bi lahko nekateri modeli vendarle začeli prepuščati vodo, saj smo med testom prepogibanja zgornjega dela opazili precej kritične razpoke," so zapisali. "Že res, da se razpoka verjetno ne bo pojavila v prvem letu uporabe, a pri otroški opremi je povsem običajno, da mora preživeti več generacij otrok, saj je izmenjava znotraj družine pa tudi med prijatelji precej običajna."


Razlike so se pokazale pri vsebnosti kemikalij. "V nekaterih vzorcih našli različno količino kemikalij – iskali smo policiklične aromatske ogljikovodike, klorirane parafine, težke kovine in ftalate," so zapisali pri ZPS. "Količina pri nobenem vzorcu ni presegla dovoljene, a potrošniške organizacije pri kemikalijah upoštevamo načelo previdnosti, saj se mnoge nalagajo v telesu kot takoimenovani koktajl kemikalij."

Ko se izdelek na toploti skrči za več številk

Del preizkusa s prepogibanjem podplata so izvedli tudi z umetno staranimi škorenjčki. "Pri tem smo opazili, da se je podplat Crocsovih škorenjcev v toplotni komori v enem dnevu vidno skrčil, zato smo podali prijavo na Tržni inšpektorat, in sicer zaradi stvarne napake zaradi krčenja," je opozoril Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS. 

Celoten test si lahko pogledate na spletni strani ZPS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.