Slovenija
22 ogledov

Prevlada "zaporniških novic"

1/22
Minuli teden: Assange izpuščen na svobodo, Sanader ostaja za rešetkami; Slovenijo pretresel krut umor, DZ sprejel pokojninsko reformo, šef kriminalistov pa je sporočil, da se poslavlja.

Med dogodki v tem tednu na "domačem parketu" izpostavljamo naslednje:
Z nepričakovano visoko podporo, in sicer 49 glasov za in 35 glasov proti, je državni zbor sprejel zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju- a zakon morda že v torek čaka veto državnega sveta ali pa referendum. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je namreč že v sredo državnemu zboru predala 22.176 podpisov volivcev, ki podpirajo pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma o pokojninski reformi. Še pred odločanjem o morebitnem referendumu bodo sicer o reformi glasovali državni svetniki.

Umorili 72-letnega Črnomaljčana
Črnomelj je pretresel krut umor- v noči na torek so namreč neznanci umorili 72-letnika, ki je dolga leta delal v Nemčiji. Sosedje so pokojnega opisali kot dobrega in poštenega človeka. Policisti so že priprli dva mlajša moška iz okolice Semiča in še eno osebo.

Ovadba zoper Pavlinič Krebsovo
Pravni zastopnik Janeza Posedija Bojan Grubar je kazensko ovadil ministrico za javno upravo Irmo Pavlinič Krebs. Slednja ovadbe ni komentirala, saj vztraja pri izjavi z oktobrske novinarske konference. Medtem ko je Posedijeva pogajalska skupina prepričana, da bi morala biti tretja četrtina plačnih nesorazmerij izplačana s 1. oktobrom, sama temu nasprotuje.

Jevšek se poslavlja...
Šef kriminalistične policije Aleksander Jevšek je sporočil, da se bo konec januarja upokojil. Kot je dejal, izpolnjuje pogoje za upokojitev in je o tem že julija obvestil generalnega direktorja policije Janka Gorška. Napovedal je, da bo še vedno dejaven in da bo med drugim napisal doktorat.

...umetnega penisa z Oražnove ne komentira
Sicer pa je Nacionalni veterinarski inštitut ta teden tudi uradno potrdil, da so bili na umetnem penisu, ki je bil najden v bližini trupla Saša Baričeviča po februarski tragediji na Oražnovi ulici, najdeni tudi živalski sledovi. Jevšek navedbe Vursa v oddaji ni želel komentirati.

V samem začetku tedna smo sicer izvedeli končne rezultate glasovanja na referendumu o novem RTV-zakonu. Glasovi po pošti seveda niso imeli večjega vpliva- nov zakon je podprlo 27,39 odstotka volivcev, proti jih je bilo 72,61 odstotka.

Med najbolj brane članke tega tedna sicer sodi Partnerju Dimičeve ukradli BMW: kot smo poročali, so Romanu Horvatu v Murglah ukradli osebni avtomobil BMW X5. Osnovna cena novega BMW-ja X5 sicer znaša najmanj 70 tisoč evrov.

Julian prost, Ivo pač ne
Britansko sodišče je v četrtek zavrnilo pritožbo tožilstva- Assangeovi odvetniki so še isti dan plačali varščino in tako zagotovili, da je ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange znova prišel na prostost. Varščina je znašala 282 tisoč evrov, poleg tega pa je moral 39-letnik izročiti še svoj potni list, sprejeti elektronsko zapestnico in privoliti v policijsko uro.

Teden je minil v znamenju še ene "zaporniške novice": javnost je namreč izvedela, da bo nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader božič pričakal kar za rešetkami. Iz Salzburga so sporočili še, da bi ga lahko v primeru poenostavljenega postopka izročitve Hrvaški izročili že letos. Sanader je sicer tudi avstrijskim tožilcem zatrdil, da se je ob aretaciji vračal na Hrvaško. Vse obtožbe na svoj račun je zanikal ter vztrajal, da je nedolžen in da je žrtev političnega pregona. Nekdanji direktor hrvaške carine in tajnik vladajoče HDZ Mladen Barišić pa je preiskovalcem povedal, da je Sanader obvestil Jadranko Kosor o črnem skladu v stranki- premierka naj bi tako vedela, da je v sefu 300.000 evrov in 2 milijona kun, a na to ni reagirala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.