Slovenija
103 ogledov

Prevoz. org spet dela

Težave s tržno inšpekcijo so razjezile številne uporabnike spletne strani. (Foto Žurnal24 main
Potem ko stran Prevoz.org, prek katere so si lahko študenti ob koncu tedna poiskali prevoz domov za relativno malo denarja, nekaj časa ni delovala, zdaj spet deluje.
Na spletni strani Prevoz.org je bilo mesečno ponujenih 15 tisoč prevozov. V podporo strani je že nastala skupina na Facebooku.

Stran prevozi. org začasno ni delovala, saj naj bi bil tovrstni način organiziranja prevozov nezakonit. Radio Študent je poročal o primeru inšpektorja, ki se je predstavil kot študent, nato pa ob plačilu oglobil voznika. Stran začasno ni delovala, saj so njeni ustanovitelji želeli razjasniti okoliščine omenjenega dogodka in dobiti odgovor na vprašanje, ali je tovrstna ponudba res delo na črno.

Stran od popoldneva spet deluje. Potem ko sta tako tržni kot prometni inšpektorat objavila, da nista obravnavala in oglobila uporabnika zaradi oglaševanja in izvajanja prevozov prek spletnega portala Prevozi.org, so storitev ponovno omogočili. "Želimo poudariti, da smo stran včeraj začasno umaknili v korist  naših uporabnikov, saj se je pojavila informacija, da je tržni inšpektorat oglobil našega uporabnika zaradi nudenja prevoza, saj naj bi to predstavljalo delo na črno. To smo storili v želji, da podobne izkušnje ne doživi še kateri drugi uporabnik in dokler se ne razjasnijo vse okoliščine," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so še dodali, da bodo v ponedeljek ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve prosili za uradna pojasnila v zvezi z izjavo državne sekretarke Anje Kopač Mrak, da je to, da študentje kot fizične osebe nudijo prevoze za plačilo in to oglašujejo, lahko delo na črno.

Prevozi.org je ena izmed boljših pogruntavščin in hkrati tudi ena redkih stvari, ki delujejo oz. so delovale neproblematično in neprofitno. Očitno pa medtem, ko se razne Tovšakove in Šroti še vedno nemoteno posvečajo planinarjenju in druženju ob čevapih, se država spravi na študenta, ki za svoj prevoz iz Ljubljane do Celja dobi cele 4 evre.
Veronika

Prepovedi od inšpektorata še ni bilo
Jure Čuhalev, ki ureja spletno stran prevozi.org, je za zurnal24.si v dopoldanskih urah povedal, da prepovedi od inšpektorata niso prejeli. "Vemo za primer študentke, ki je dogodek opisala Radiu Študent. Za radio so potem na tržni in prometni inšpekciji razložili, da je tovrstno početje nezakonito. Ker svojih uporabnikov ne želimo spravljati v položaj, kjer jih država globi za dobroverno souporabo avtomobila, smo storitev onemogočili, dokler se država dokončno ne izjasni o peti točki prvega odstavka tretjega člena zakona o preprečevanju dela na črno."

Ministrstvo: zadeva nima veze z novelo zakona
Na zadevo se je odzvalo celo ministrstvo za delo, kjer pravijo, da konkretnega primera ne poznajo. "Ob tem pa poudarjamo, da se določbe, ki opredeljujejo, kaj je delo na črno, z novelo Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno vsebinsko ne spreminjajo." Pravijo še, da navedeni primer, "če se je sploh res zgodil, ni v nikakršni povezavi z novelo zakona, o katerem se bo odločalo na nedeljskem referendumu."

Nismo sprožili postopka
"Glede na objavljen prispevek na Radiu Študent javnost obveščamo, da smo preko evidenc o inšpekcijskih zadevah pregledali vse izdane plačilne naloge zaradi kršitve Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC), ki so bili izdani aprila in maja 2011, vendar tržni inšpektor študenta-voznika, ki naj bi preko spletne strani prevozi.org nudil prevoze, ni obravnaval, niti ni izrekel nobenega ukrepa," so nam v odgovor zapisali v s Tržnega inšpektorata.

"Tudi sama sem se v študentskih letih kdaj poslužila tega in vedno je bilo vse, kot je treba. Nikakor pa se mi ne zdi to nekaj, kar bi bilo zdaj potrebno preganjati in celo kaznovati. Država naj se raje ukvarja z večjimi problemi, ki jih ima, ne pa da se spravlja nad nekaj, kar je dobro za družbo. Marsikdo nima javnega prevoza do svojega doma, kaj šele financ, in ti prevozi so marsikomu olajšali študentske "migracije" ob koncu tedna."
Anja

Prav tako iz njihovih evidenc o inšpekcijskih zadevah ne izhaja, da bi tržna inšpekcija zoper kateregakoli študenta v zvezi s prevozi uvedla kakršenkoli inšpekcijski postopek, se dodajajo.

"Javnost tudi seznanjamo, da nadzor nad določili Zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC) opravljajo inšpekcijski organi v okviru svoje stvarne pristojnosti. Na področju prevozov opravlja nadzor nad delom na črno Prometni inšpektorat RS."

Prav tako primera oglaševanja in izvajanja prevozov preko omenjenega portala ni obravnaval in ni izrekel nobenega ukrepa prometni inšpektorat, so sporočili z ministrstva za promet.

Odzivi tudi iz SLS, SDM, MSI in Mladi forum SD
Po dogodkih, ki so se zgodili v zvezi s spletno stranjo prevozi.org, so se odzvali tudi v Novi generaciji SLS. Sprašujejo se, zakaj se v teh časih država v največji meri spravlja ravno na najšibkejše člene naše družbe."Vladajoči očitno ne razumejo koncepta solidarnosti, vzajemnosti in človeških odnosov, pa tudi neškodljivih poskusov prebijanja slovenskega študenta skozi mesec!"

Predvsem slab socialni položaj sili študenta v takšen način prevoza, saj tako zmanjšuje stroške študija, ki so zelo visoki. Mnogi študenti tudi za javni prevoz nimajo dovolj finančnih sredstev, in tega se žal vlada ter druge institucije ne zavedajo.
Mlada Slovenija

Šokirani pa so tudi v Slovenski demokratski mladini, kjer poudarjajo, da so se  inšpektorji odločili loviti in kaznovati družbeno skupino, ki je že tako najbolj na udaru. "Študentje s plačevanjem bencina in trošarin po svojih močeh prispevajo svoj prispevek v državno blagajno niso pa krivi, da je ta blagajna prazna. Inšpektorji morajo iskati in kaznovati tiste, ki oškodujejo državni proračun z veliko večjimi vsotami, ne pa tistih, ki si z nekaj evri porazdelijo stroške prevoza."

V Mladem forumu SD pozivajo pristojne ministre, da posredujejo pri državni inšpekciji in zaščitijo mlade. Prepričani so, da prevozi za 5 evrov ne ogrožajo javnega interesa. 

Študentske organizacije prevoz podpirajo
Študentska organizacija Univerze v Ljubljani obsoja tako potezo tržnega inšpektorata in poudarja:"projekt je neprofitne narave in za študente predstavlja zgolj racionalno porabo denarja. To, da se mladi med seboj dogovorijo za prevoz, si tako znižajo stroške in skrajšajo čas potovanja, hkrati pa prispevajo tudi k reševanju okolja, je lahko zgolj pozitivno. Dejstvo je, da takega načina prevoza ne uporabljajo le študentje in mladi, ampak tudi veliko tistih, ki se vozijo na delo v oddaljene kraje. Tovrstno prakso poznajo tudi drugod po svetu, denimo v Franciji in Italiji, v Nemčiji na primer je takšna praksa tudi zakonsko priznana oziroma urejena."

Solidarnost med študenti pri prevozih, podpira tud Študentska organizacija Slovenije, saj lahko študentje tako na dober način varčujejo, tako na času kot na denarju."A očitno država takšno medsebojno solidarnost označuje kot neprimerno in zanimivo, da si je privoščila to potezo ravno v času tako pokojninske kampanje kot kampanje sprejemanja zakona o preprečevanju dela na črno, kjer vztrajno poudarja pomen medsebojne solidarnosti."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.