Slovenija
37 ogledov

"Prevzem Ljubljanskih mlekarn je lahko usoden"

Mleko Saša Despot
Postopek za prevzem Ljubljanskih mlekarn s strani francoske skupine Lactalis ni zaključen, a zavedam se, da je lahko to za celotno slovensko kmetijstvo, ne samo za mlekarstvo, ena od usodnih stvari, je danes izpostavil kmetijski minister Franc Bogovič.

Kot je na odboru za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje v DZ ob robu predstavitve predlogov proračunov za leti 2013 in 2014 poudaril minister, je pred časom že izrazil pozitivno oceno ob ponudbi Mlekodela za prevzem Ljubljanskih mlekarn.

"O tujih investicijah pri nas so različne izkušnje. To je velika izpostavljenost celotnega slovenskega kmetijstva, ne samo mlekarstva," je dejal Bogovič, ki verjame, da bo v naslednjih tednih na tej točki narejenega marsikaj.

Francoska skupina Lactalis se je dogovorila za prevzem 50,3-odstotnega deleža v Ljubljanskih mlekarnah. Za posel, ki ga mora odobriti še varuh konkurence, so se dogovorili z NFD Holdingom, Factor banko, skladom KD Delniški dohodkovni, KD Banko in Savo.

Ljubljanske mlekarne bodo okrepile lactalisov položaj

Ljubljanske mlekarne bodo okrepile Lactalisov položaj v regiji jugovzhodne Evrope, kjer je skupina Lactalis eden od glavnih igralcev na trgu mleka in mlečnih izdelkov, so še zapisali v ponedeljkovem sporočilu Lactalisa.

Kot so za STA dodatno povedali v Lactalisu, so se pogovori z delničarji odvijali prejšnji teden. Vrednosti posla ne razkrivajo, pravijo le, da je cena višja kot v nedavni prevzemni ponudbi Mlekodela, Deželne banke Slovenije (DBS) in zadrug.

Posel bo presojal še urad za varstvo konkurence, družba pa bo morala nato skladno z zakonom objaviti prevzemno ponudbo za preostali delež.

Za prevzem Ljubljanskih mlekarn so se odločili zaradi proizvodnih zmogljivosti in blagovnih znamk, ki jih nameravajo razvijati, prestrukturiranje ni predvideno, so zatrdili v družbi.

Delničarji so delež ponujali že več let

Delničarji so delež ponujali že več let, v Lactalisu pa so zdaj ocenili, da je pravi čas, in se ob prevzemni ponudbi zadrug bolj angažirali glede pogovorov, so še povedali.

Mlekodel, DBS in zadruge so v okviru prevzemne ponudbe, ki je trajala od 19. septembra do 19. oktobra in v kateri so za delnico ponujali 6,50 evra v denarju, pridobili 194.713 delnic oz. 4,44 odstotka vseh in svoj lastniški delež v družbi povečali na 36,41 odstotka.

Komentarjev 2
  • Alena 14:22 30.oktober 2012.

    pa kdo to dovoljuje???potem bodo pa proizvodnjo odpeljali ven iz države...never ending story

  • erikkk 13:14 30.oktober 2012.

    Sploh ker bomo potem uvažali gensko predelano mleko ...Na tak način smo si uničili tudi tovarno sladkorja v ormožu ... Zdaj uvažamo nezdrav sladkor .. Kmetje pa so nehali saditi sladkorno peso ...Le tako naprej slovenija ...prikaži več ... kmalu je ne bo več ... ker boste vse prodali ...