Slovenija
116 ogledov

Preživel strel z lovske puške in napad s sekiro

Robert Zajc Osebni arhiv
Letos že 103 napadi na policiste. Streljanje je med drugim preživel tudi policist Robert Zajc, danes sindikalist in vodnik policijskega psa. Tudi nanj je streljal voznik med rednim opravljanjem prometne kontrole.

Letos je bilo med opravljanjem nalog poškodovanih že 162 policistov. Policija beleži udarce na policiste, vanje mečejo različne predmete, jih grizejo, tudi streljajo. Napad s strelnim orožjem je pred leti preživel tudi policist Robert Zajc. Smrti je ušel za las.

"Spomnim se, kot da bi bilo včeraj, čeprav je tega že dobrih 11 let. V popoldanskem času sem opravljal patruljo s sodelavcem policije iz Krškega. V Leskovcu sva ustavljala voznika avtomobila, ki ni bil registriran. Bil sem star 22 let in pol, z manj izkušnjami, kot jih imam danes. Namesto vozniškega dovoljenja je voznik potegnil lovsko puško in me z razdalje dveh metrov ustrelil," se za Žurnal24 spominja policist Zajc.

Poudarja, da je imel srečo v nesreči, da je puško opazil še predno je voznik sprožil. Kljub temu, da je odskočil, ga je voznik vendarle zadel, in sicer v desno podlaket. "Metek se je po 30 centimetrih potovanja po telesu ustavil pri petem ledvenem vretencu in odbil izrastek zadnjega dela vretenca. Imel sem veliko srečo, da sem sploh preživel, da mi ni razmesarilo črevesja, da mi ni prebilo aorte, da nisem hrom, saj se je metek zaletel v hrbtenico," pove in doda, da je šlo za metek, s kakršnim sicer lovci streljajo divje svinje.

Ranjenega policista so trikrat operirali, osem mesecev je bil na bolniški. "Danes sem sicer iznekažen, vendar hodim, sem živ. Moja žena je bila takrat v tretjem mesecu nosečnosti, najbrž si mislite, kaj je preživljala," pravi sicer oče treh otrok.

Neustrezne kazni

Moškega, ki je leta 1993 streljal na policista Roberta Zajca, so 8 dni pridržali v priporu, nato pa so ga izpustili. Na prvostopenjskem sodišču je bil obsojen na 3 leta zapora, višje sodišče mu je kazen dvignilo na 5 let. Kazen zapora je sicer prestajal, vendar so ga zaradi lepega obnašanja predčasno izpustili. "Deset let po streljanju name je v glavo ustrelil žensko v medsosedskem sporu," pri tem pove policist Zajc, ki je še danes razočaran nad nizko kaznijo za streljanje.

"Veste, on je z namenom, da bo obračunal s policijo, sedel v avto. V gostilni je pred tem povedal, da bo obračunal s policisti in ko se je vrnil v gostilno, je rekel, da je enega policista že ustrelil, enega pa da še bo. Vsi so se mu smejali, niso mu verjeli, da misli resno."

Napadi na policiste so po Zajčevih besedah skoraj vsakodnevna praksa, tudi sam je bil še večkrat tarča napada. "Leto dni po moji vrnitvi na delovno mesto je policijsko patruljo, v kateri sem bil, s sekiro napadel moški. Posredovali smo zaradi družinskega nasilja." Zajc je prepričan, da če bi v Sloveniji za takšna dejanja veljale višje kazni, do tega ne bi prihajalo. "Če bi človek, ki je meni to naredil, dobil recimo 20 let zapora brez pogojnega izpusta, je veliko vprašanje, če bi danes še kdo pomislil, da bi streljal na policista."

Oče treh otrok je danes za polovični delovni čas zaposlen na Sindikatu policistov Slovenije, za polovičnega pa kot vodnik policijskega psa. "Orožja res ne maram. Si predstavljate, da opravljate svoje delo in pri tem streljajo na vas? Včeraj, ko je prišlo do novega streljanja, sem bil šokiran. Podoživljal sem napad nase. Sočustvujem z družino ustreljenega policista. Iskreno upam, da bo preživel."

Komentarjev 6
  • Žurnalček 16:17 30.avgust 2014.

    Crken janševc!

  • mirko 11:50 24.avgust 2014.

    Takšen je pač naš pravni sistem, na področju kazenskega prava. Glavni kreator tega kazenskega prava je pa g. Bavcon. Za poskus umora z potrjenimi dokazi dobi storilec tri leta zapora in pol odsedi eno leto ali še manj, ker se ...prikaži večse lepo obnaša. Za indic glede podkupnine brez kakršnih koli potrjenih dokazov, te pa sodniki strpajo za dve leti v zapor. Seveda je pri tem glavni razlog, če si na napačni politični strani in ogrožaš njihove ekonomske privilegije v tej državi, ki se fajn živijo na račun obubožanih davkoplačevalcev.

  • Vojko Renko 10:45 24.avgust 2014.

    Bodimo realni.20 let za streljanje ! Ne me basat.Kaj pa morilec, ki je v z napačno vožnjo ubil tri mlade ljudi? Dobil je par let pa še na to se je pritižil. Na koncu bo svoboden in še ...prikaži več državo bo tožil za odškodnino in spet bomo mi plačevali.Ko so policaji napadeni ali ogroženi je vse narobe, ko pa raja nastrada je pa vse prav.Sicer pa , ko gledam obnašanje nekaterih policajev na cesti in ko so v civilu, je pravi čudež, da jih še večkrat ne napadejo.