Svet
27 ogledov

Preživela je Dallas in Nico

Nica Profimedias
Ameriški mediji so pokol v Nici spremljali v živo, saj se je zaradi časovnega zamika vse skupaj za njih dogajalo čez dan. Američanka Kristen Crouch, sicer iz Dallasa, kjer je prejšnji teden umrlo pet policistov, je bila tokrat v Nici, kamor se je odpravila na poroko svojega prijatelja.

Ko je tovornjak zapeljal po znani Promenade des Anglais v množico ljudi, je med turisti in domačini, ki so praznovali Bastille Day, je v Nici zavladal kaos. 

Ljudje so iskali varno zavetje v bližnjih restavracijah in hotelih. Kristen Crouch, ki je v Nico 
prišla iz Dallasa na poroko svojega praznovanja, je bila na prizorišču tragičnega dogodka. 

Zatekle so se v bližnjo stavbo

"Mislila sem, da je ognjemet, nato so vsi nenadoma bežali v nasprotni smeri in kričali," je povedala za ameriško televizijo CNN, ki je dogodek spremljala v živo, saj se zaradi časovnega zamika dogajal čez dan. Ko so ona in prijateljice spoznale, da je več mrtvih, so se zatekle v bližnjo stavbo.

"Res je žalostno, ko dvakrat na Facebooku zapišeš, a si na varnem," je zapisal ameriški novinar Jeff Paul na Twitterju, potem ko se je Crouchova oglasila iz Nice. Pretekli teden je namreč med protesti proti policijski brutalnosti v Dallasu, od koder je Kristen doma, umrlo pet policistov. 


Dominique Molina in njen mož Tony sta vse skupaj opazovala iz balkona hotela, ki ima razgled na promenado, kjer se je zgodil pokol. Z njima je bil 14 letni sin in kot je povedala Molinova, je trajalo nekaj sekund, da je ugotovila, da je tovornjak namerno zapeljal v množico ljudi. "Pograbila sem sina in ga zakrila, da bi ga zaščitila pred tem, da bi videl, kaj se dogaja," je povedala za CNN. "Resnično je pretresen. Takih stvari ne bi smeli videti."

Vpitje in jok

Slišala je poke in streljanje ter videla množico, ki je bežala med telesi, ki so ležala na tleh. "Po nekaj trenutkih streljanja, je nenadoma postalo zelo tiho, nato pa se je zaslišalo kričanje in jok," pa je povedala Molinova. Njen mož je povedal, da je videl vsaj deset trupel, ki so ležala na ulici. "Družine so ležale na tleh in jokale ob truplih."

Paul DeLane, ki živi v Franciji zadnjih 25 let, je opazoval ognjemet, ko je nenadoma zagledal, kako množica beži v njegovo smer. "Moja partnerka me je nemudoma prijela za roko in začela sva bežati," je povedal. "Nisem imel pojma, kaj se dogaja, glasba je bila zelo glasna."
Dodal je, da ni videl tovornjaka, je pa videl ljudi, ki so tekli, kričali in jokali ter starše, ki so nosili svoje otroke ter vse skupaj opisal kot "zelo strašljivo". "Vedeli smo, da moramo bežati za svoje življenje," je povedal za ameriški medij.

Telesa so letela kot keglji

Lokalni novinar Damien Allemand, ki je bil v času napada na obali, je za Independent povedal, da je po koncu ognjemeta slišal hrup in krike. "Delček sekunde pozneje je z noro hitrostjo pripeljal tovornjak in zapeljal v množico ljudi," je dejal. "Videl sem telesa, ki so leteli kot keglji. Slišal sem hrup in vzklike, ki jih ne bom nikoli pozabil."

Domačin Wassim Bouhel je na Twitterju zapisal: "Prelivanje krvi v Nici, bil sem tam. Otroci so mrtvi s svojimi starši, igrače ležijo poleg njih. Kosi mesa, možganov in proge krvi."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.