Slovenija
16 ogledov

Pri 1.000 evrih plače 100 evrov za državo

Štrukelj, Janez Posedi Anže Petkovšek
Sindikati ostro nasprotujejo ukinitvi avtomatičnega usklajevanja plač z inflacijo.

Sindikati, vlada in delodajalci na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) niso dosegli soglasja glede sprememb zakona o dohodnini. Vlada vztraja, da se ukinitev avtomatičnega usklajevanja olajšav in dohodninske lestvice z inflacijo premakne v sklop zakona o izvrševanju proračuna.

Glede na konkretne izračune, ki jih je partnerjem danes predstavila vlada, so sindikati prepričani, da gre za uvedbo kriznega davka, ki mu ostro nasprotujejo.

Koliko bi ljudem vzela država

Ministrstvo za finance je socialnim partnerjem predstavilo, kaj bi pomenila ukinitev avtomatičnega usklajevanja za plače delavcev.

Kdor je samski ter prejema minimalno plačo in olajšavo, bi na leto izgubil 18 evrov. Tisti, ki dobivajo  povprečno plačo (ta znaša nekaj manj kot 1.000 evrov neto), bi izgubili dobrih 110 evrov, kdor pa prejema dve povprečni plači (torej 2.000 evrov neto), bi na leto državi plačal še 324 evrov. 

"To je problem, ker se je začelo pritiskati na del populacije, ki dela,“ je prepričan predsednik konfederacije sindikatov Pergam Janez Posedi. Opozarja, da gre za obliko hladne regresije. "Če plače rastejo in ljudje napredujejo v višje plačne razrede, hkrati plačujejo več davkov, tako da na koncu od rasti plač nimajo nič," pojasnjuje Posedi.  

Za sindikate je to nesprejemljiv poseg, ker gre po besedah Posedija "danes lahko za 18 evrov, nato pa se bo le zviševalo". Bojijo se tudi, da bo kmalu na tnalu tudi minimalna plača. Vlado zato poziva, naj te načrte opusti.

Pogovarjali se bodo dalje

"Vse, kar se nam je uspelo dogovoriti, je, da se bomo pogovarjali dalje," pa pojasnjuje predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. ESS se bo spet dobil čez en teden, ko naj bi se pogovarjali o spremembah na področju inšpekcije dela in preprečevanja dela na črno. 

So pa bili sindikati kritični tudi do "mlačnega odziva delodajalcev" in predčasnega odhoda predstavnikov ministrstva za finance. Posedi je še posebno zaskrbljen "zaradi selektivnega dialoga vlade z delodajalci, saj se s tem izigrava ESS. Pričakujemo, da se jeseni začne pravi socialni dialog znotraj ESS".

Komentarjev 10
  • mr.big 23:27 19.julij 2013.

    Hans, niti en človek ni enak z drugim - niti eden !! Potem lahko rečem da si ti enak recimo enak Balkanskemu bojevniku !!!kar se pa tiče JJ - se še spomniš stavka - Dragi državljani primitie se za ...prikaži več denarnice !!! Pa še kako drži !!

  • Šemefuky 22:51 19.julij 2013.

    Pa zakaj raje jurja ne vzamejo in nam sto eur za kavico pustijo? Meni bi se stvari zelo poenostavile.

  • HansAndersen 21:54 19.julij 2013.

    saj ne da bi zagovarjal Janšo al pa kaj, ker so vsi isti.... ampak me pa res zanima, kje so pa zdaj protestniki...se nebo noben zbuno? očitno je že prav tako stanje kot je