Slovenija > Črna kronika
466 ogledov

Pri Ajdovščini strmoglavilo letalo, štirje mrtvi

Posledice strmoglavljenja letala pri Ajdovščini
1/7
Saša Despot
Nekaj pred enajsto je pri Ajdovščini strmoglavilo manjše letalo. Na njem so bile štiri osebe, nihče nesreče ni preživel. Identiteta dveh je že potrjena, a vsi naj bi bili nemški državljani.

Nad Ajdovščino je okoli 11. ure z radarjev izginilo letalo, je za STA potrdil poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač. Šestsedežno letalo s štirimi ljudmi na krovu je strmoglavilo na območju Predmeje nad Ajdovščino, vsi so mrtvi. 

PREBERITE ŠE:

Policija je po poročanju STA potrdila identiteto dveh od štirih potnikov, in sicer gre za 73-letnika, ki je letalo pilotiral, in 38-letnega sopotnika, vsi štirje potniki pa naj bi bili nemški državljani. Nemški mediji poročajo, da je v nesreči umrl nemški "internetni" milijonar Thomas Wagner, šef pri podjetju Unistar, ki je bil na povratni vožnji domov. Znotraj Unistarja delujeta tudi turistična portala "Ab-in-den-Urlab" in "Fluege.de".

Po poročanju nemškega časopisa Bild naj bi imel podjetnik v času nesreče s seboj kovček v katerem je imel spravljenih nekaj milijonov evrov. 

Da gori letalo, je poklical občan

Regijski štab civilne zaščite je kmalu po prejemu informacije, da je letalo zginilo z radarjev, poklical občan in javil, da na Predmeji gori letalo. Na kraj so napotili reševalne službe, gasilce in policijo, je pojasnil Kosmač.

Letalo je bilo ob prihodu reševalnih služb že popolnoma uničeno, v ostankih letala pa so po besedah Kosmača zaznali zoglenele ostanke dveh ali treh oseb. Dostop do Predmeje je v celoti onemogočen.

Portal uprave za zaščito in reševanje poroča, da je letalo izginilo z radarskih zaslonov ob 10.54.

Bralec Žiga nam je poslal posnetek zaslona z enega od portalov, kjer je mogoče spremljati poti letal. Če drži, da je to nesrečno letalo, potem je svojo pot začelo v Benetkah in strmoglavilo dobre pol ure po vzletu. Šlo pa naj bi za letalo Piper PA-32, ki je šestsedežno enomotorno propelersko športno letalo. Fotografijo takšnega letala objavljamo spodaj. 

Na STA so potrdili domneve našega bralca in objavili, da naj bi letalo s tremi ljudmi na krovu letelo iz Benetk v Leipzig. 

Štirje mrtvi, kriva najbrž zaledenitev

V nesreči letala, ki je strmoglavilo na območju Predmeje nad Ajdovščino, so po podatkih novogoriške policijske uprave umrli štirje ljudje. Letalo ameriške registracije je bilo na poti iz Benetk proti Leipzigu, pred strmoglavljenjem pa je pilot kontroli zračnega prometa javil težave z zaledenitvijo.

Kot so za STA pojasnili na Kontroli zračnega prometa Slovenije, je pilot letala javil težave z zaledenitvijo (t. i. icing). Zaradi nabiranja ledu na krilih letalo izgubi vzgon in strmoglavi. Potem ko je pilot javil težave z zaledenitvijo, so v kontroli zračnega prometa prejeli le še klic na pomoč (Mayday), nato pa je letalo izginilo z radarjev, so še pojasnili.
 

Piper 320 ni primeren za nizke temperature

"Letalo Piper 320 ni pa primerno za letenje pri nizkih temperaturah, kot so danes nad Slovenijo," je za STA pojasnil Miha Repovž z Letalske zveze Slovenije. "Taka letala namreč nimajo oz. imajo slab sistem proti zaledenitvam."

Če tako letalo torej pride v območje zaledenitve, se op besedah Repovža začne na površini kril tvoriti led, krilo se debeli. Led se lahko začne nabirati tudi na propelerju ali horizontalnem stabilizatorju. "Vse to pa povzroči zlom vzgona, kar pomeni, da letalo preneha leteti in pade," je za agencijo pojasnil Repovž,  "Razlog bi lahko bile tudi nevihte v kombinaciji z ledom." 

Enomotorno šestsedežno letalo Piper 32 je sicer ameriške registracije, bilo pa je poti iz Benetk proti Leipzigu, kar so potrdili tako na Policijski upravi Nova Gorica kot kontroli zračnega prometa. 
 

Ta model letala naj bi sicer letel na manj kot petih kilometrih višine. 

dezurni@zurnal24.si
Komentarjev 5
  • Božidar Dinič 19:26 15.julij 2016.

    samo da ni naš zidar hvala bogu rad bi ga še videl nekje

  • tecumseh_1975 11:08 15.julij 2016.

    res bi se lahko vsaj toliko potrudili da bi objavili sliko pravega letala z reg. N710CC. Niso vse 32-ke enake.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 06:58 15.julij 2016.

    Gori na Gori gori letalo.