Slovenija
33 ogledov

"Pri Bossmanu 'izkrivili' pravna pravila"

Slovenija 15.01.13, peter bossman, foto: suzana kos Suzana Kos
Protikorupcijska komisija je ugotovila nepravilnosti pri projektu brezžičnega interneta, ki je nastal v okviru županovih strankarskih sodelavcev.

Kot smo razkrili v Žurnalu24, so se v piranski občini projekta vzpostavitve brezžičnega interneta lotili precej po domače. Zaradi pomislekov o političnem nepotizmu je na protikorupcijsko komisijo in na koprske kriminaliste romala tudi prijava oziroma ovadba.


Spomnimo, postopek je potekal takole: najprej je bilo v Ljubljani ustanovljeno podjetje, ki je bilo preneseno na neko obalno kozmetičarko S. P., nekdanjo sošolko in znanko Mitje Cestnika, ta pa je d. o. o. prenesla na občino. Cestnik, strankarski kolega Petra Bossmana, je postal direktor tega d. o. o. le dva dni, preden je podjetje prešlo v last občine. Pred zadnjo spremembo lastništva se je zgodila še sprememba imena in dejavnosti – in nastal je Obalni tehnološki sklad, ki je iz občinskega proračuna Bossmanovemu strankarskemu kolegu financiral plačo in celotni projekt vzpostavitve brezžičnega interneta v občini.

Ugotovitve komisije

Protikorupcijska komisija je ugotovila, da je občina Piran z brezplačnim prenosom stoodstotnega lastniškega deleža v svojo last dobila novo ustanovljeno podjetje Obalni tehnološki sklad, d. o. o., brez premoženja, brez kupcev, brez tržnega deleža in skupaj z en dan prej imenovanim direktorjem Cestnikom, ki je hkrati občinski svetnik v občini Piran. Ta je imel aktivno in ključno vlogo pri ustanavljanju podjetja ter pri brezplačnem prenosu stoodstotnega poslovnega deleža podjetja v občinsko last. Župan občine Bossman je zanemaril svojo odgovornost, ko kot zakoniti zastopnik občine kljub tveganim okoliščinam, s katerimi se je seznanil, ni odstopil od podpisa pogodbe o prevzemu podjetja in ni preveril vseh relevantnih dejstev skupaj s predhodnim vrednotenjem in oceno pričakovanih stroškov za občino.

Izkrivljanje pravil

Komisija ocenjuje, da je prišlo v konkretnem primeru do izkrivljanja pravnih pravil, ki urejajo način in postopke ustanavljanja občinskih podjetij ter imenovanje vodstev teh podjetij. Posledično komisija ob upoštevanju vse zbrane dokumentacije, izjav Cestnika ter Bossmana in ugotovljenih dejstev ter okoliščin meni, da je bilo ravnanje občine Piran oziroma njenega župana Bossmana in občinskega svetnika Cestnika v tem primeru v nasprotju s pričakovano integriteto, kot je opredeljena v tretji točki 4. odstavka ZintPK.

Policija preiskuje

Projekt, pri katerem je po trditvah nekaterih sogovornikov še nekaj nepravilnosti, preiskujejo že dlje časa tudi koprski kriminalisti, ki so začeli preiskovati tudi same lokacije oddajnih točk. Po trditvah naših virov naj bi bil namreč sistem postavljen nezakonito, prijava na to temo pa je romala tudi k inšpektorju, pristojnemu za telekomunikacije. V Piranu so se sicer hvalili, da so brezplačno omrežje brezžičnega interneta vzpostavili po neprimerljivo nižji ceni kot v drugih mestih – ena točka naj bi jih stala le 750 evrov, medtem ko je Ljubljana za eno plačala 7.300, Domžale pa 9.200 evrov.

Dodajmo, da se je Cestnik za pravno pomoč pri odgovorih na vprašanja protikorupcijske komisije zatekel k odvetniški pisarni Čeferin. Nadvse zanimivo pa se zdi tudi dejstvo, ki ga je ugotovila protikorupcijska komisija, da nihče od strokovnih služb na piranski občini ni želel prevzeti skrbništva nad pogodbami, prek katerih se je kasneje financirala dejavnost Obalnega tehnološkega sklada.
 

Komentarjev 7
  • Boschtjan Zupanchich 06:46 26.julij 2013.

    Zgleda da še ni čas za prebuditev Slovenskega Naroda . Upajmo + Molimo, da se kaj Kmalu prebudi in počisti te skorumpirane parazite ki ga Uničujejo-Žrejo že Stoletja , ...

  • Boschtjan Zupanchich 06:45 26.julij 2013.

    Žal še Ni Čas , ...

  • oppa 00:10 26.julij 2013.

    ta gospod iz afrike se je pa hitro naučil balkanskih navad:-(((mogoče pa od tam kjer prihaja ni uspel s takimi triki, je pa na našo žalost našel okolje kjer mu to uspevaZaključek je jasen ali je on pametnejši ...prikaži več od nas oziroma smo mi butasti; v vsakem primeru smo slovenčki spodaj:-(((((((pa zbudimo se že enkrat in pokažimo da nismo hlapci (nam samim pa tudi tujcem)seveda če smo sposobni to narediti!!!!!!!!!!!!!