Slovenija
36 ogledov

Pri dohodnini državi še 33 evrov

Uroš Čufer Anže Petkovšek
Sindikati. "To je začetek kriznega davka."

Kdor prejema minimalno plačo in pri dohodnini uveljavlja splošno olajšavo, bo na leto državi odštel 20 evrov več. Davčni zavezanci s povprečnimi plačami (1.513 evrov bruto na mesec) pa bodo ob splošni olajšavi pri dohodnini po novem plačevali 33 evrov na leto več. Vlada je namreč izpolnila eno od svojih obljub, ki jih je dala Bruslju, ter s spremembo zakona o dohodnini ukinila avtomatično usklajevanje davčnih olajšav in lestvice za odmero dohodnine z inflacijo. Spremembe bodo veljale že za odmero dohodnine za leto 2013.

Več imaš, več bodo vzeli

"V prihodnjih letih bo to predmet pogajanj," pravi finančni minister Uroš Čufer. Vlada bo namreč vsako leto presojala, ali je treba dohodnino uskladiti z inflacijo ali ne. "Potrebovali bi natančna merila, po katerih bi o tem presojali," opozarja izvršna sekretarka za ekonomsko politiko pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Andreja Poje. "Minister ne more samovoljno odločati o tem," pravi. Opozarja, da v Sloveniji 67 odstotkov delavcev prejema plače, ki so nižje od povprečnih. "Višjo olajšavo, kot imaš – denimo če imaš otroke in vzdrževane člane –, bolj te bo neusklajevanje z inflacijo prizadelo," dodaja.

Negativni krog varčevanja

Z ukrepom so nezadovoljni tudi delodajalci. Gospodarska zbornica Slovenije ga je označila za "prikriti mini krizni davek". Zahtevajo, da ga vlada ne uvede, dokler ne pripravi ključnih reform na drugih področjih. V ZSSS menijo, da gre za prvi korak pri zmanjševanju drugih pravic. "Privarčevan znesek bo za državo zelo majhen, vpliv na neto plače in kupno moč pa velik," opozarja Pojetova. Meni, da v kombinaciji z nekaterimi drugimi že sprejetimi varčevalnimi ukrepi vodi v negativno spiralo: "Manjše plače pomenijo manjšo kupno moč; za podjetja to pomeni manj prihodkov, torej da bodo lahko odpuščala. Tej spirali nato ni konca." Minister Čufer sicer ni želel ne potrditi ne zanikati, ali vlada razmišlja tudi o neusklajevanju pokojnin in inflacije.

Spremembe pri avtorskih

Novi zakon o dohodnini bo omogočil tudi zmanjšanje davčne osnove za obvezne prispevke za socialno varnost, ki jih je dolžan plačati delojemalec za pogodbena razmerja, ki nimajo elementov delovnega razmerja. Davčno se bodo izenačile poklicne pokojnine in pokojnine iz obveznega pokojninskega zavarovanja. Prejemnikom poklicne pokojnine se tako prizna osebna olajšava v višini 13,5 odstotka od odmerjene pokojnine.

Komentarjev 1
  • privat 10:27 05.januar 2014.

    to je začetek držćavne kraje malih ljudi...zakaj omenjajo krizni davek??? Naj ga krvatarji vračajo ,kot ugodne kredite-za svoje kraje!