Slovenija
1544 ogledov

Pri dostopu do optike se obeta precejšnja revolucija

Telekomunikacije Andrej Leban
Za tretjino gospodinjstev bo lahko Telekom po novem sam določal ceno dostopa do optičnega omrežja.

Doslej je moral Telekom Slovenije drugim ponudnikom dostop do optike ponujati po ceni 13,50 evra, ti pa so lahko nato uporabnikom ponudili svoje pakete. Po novem za skoraj tretjino prebivalstva ne bo več določena najvišja cena. 

To bi lahko pomenilo zvišanje cen paketov, a na agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) ocenjujejo, da bo pritisk na maloprodajnem trgu naredil svoje in da do bistvenega zvišanja ne bo prišlo. Dodajajo, da ne gre za pomoč Telekomu, ampak pričakujejo več vlaganj v omrežje. Da bo Telekom višje prihodke porabil za naložbe v omrežje, sicer ne morejo zagotoviti a opozarjajo, da lahko, če ukrep delnega umika cenovne regulacije ne bo imel pričakovanih učinkov, storijo tudi korak nazaj. 

Naselja, v katerih cena ne bo več regulirana, so izbrali na podlagi treh kriterijev. Vsaj 65 odstotkov gospodinjstev mora imeti alternativno možnost dostopa do interneta, tržni delež Telekoma Slovenije mora biti pod 40 odstotkov in dovolj mora biti možnih priključkov prek bakrenega omrežja. Ti pogoji so praviloma izpolnjeni v vseh večjih mestih.

Seznam naselij, kjer Telekomu ne bo več določena najvišja cena, si lahko ogledate na strani 160 na tej povezavi

 

Kabelsko omrežje ostaja zaprto

Da bi moral Telemach drugim uporabnikom omogočiti dostop do svojega kabelskega omrežja, v novem predlogu ukrepov ni predvideno. Na Akosu pojasnjujejo, da je za končne uporabnike ponudba na bakrenem omrežju, optiki ali kabelskem omrežju zamenjljiva, na veleprodajnem pa so kot substitut upoštevali le bakreno omrežje in optiko. 

Na kabelskem omrežju je namreč pasovna širina, ki ostane za internet, le med 400 in 600 megabiti na sekundo in se deli na več uporabnikov, ki so vezani na isto vozlišče, bakreni telefonski kabel pa ima za razliko vsak uporabnik svoj. "Tudi operaterji ne vidijo veliko interesa, da bi omogočali storitve prek kabelskega omrežja," pravijo na Akosu in dodajajo, da bi bil Telemach v primeru, če bi kabelsko omrežje veljalo kot substitut, operater s pomembno tržno močjo, ki bi ga lahko regulirali, le v peščici naselij. 

T-2 ne bo treba odpreti optičnega omrežja

T-2 tudi po novem ne bo treba svojega omrežja ponuditi drugim ponudnikom, saj se je pri analizi upošteval tržni položaj tako pri optiki kot pri bakrenem omrežju, saj sta ti dve omrežji upoštevani kot substituta. 

Analiza takoimenovanih trgov 3a in 3b je od danes en mesec v javni razpravi, predvidoma julija pa naj bi s predlaganimi ukrepi seznanili Evropsko komisijo

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Avatar praufo
    praufo 14:07 11.maj 2017.

    treba je ločit infrastrukturo (kabli optika, jaški ...itd) od storitev, to so stvari, ki ne gredo skupaj, tudi po cestah in železnicah se marsikdo fura, pa ni lastnik, ampak le uporabnik, ki tudi plačuje uporabo, malo je treba imet vizije ...prikaži več kaj je strateškega pomena in kaj ne, lahko se pa nekdo odloči pa proda vse od cest, do železnic, vode in še zrak in potem ne bomo več meli kam iti brez keša

  • Igorgeus 10:35 11.maj 2017.

    Kolk bo šele stalo, ko bo privat.

  • Dixon 09:38 10.maj 2017.

    Direktiva, pisana na kožo Telekomu, da bo še več služil. Ne vem, kaj naj povem. Ostal sem brez besed. Zgleda da v tej državi vsi plačujemo, da eni na veliko služijo.