Slovenija
67 ogledov

Pri gradnji vodovoda naj bi ponikila dva milijona

Onkološki inštitut Saša Despot
Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada na onkološkem inštitutu in ministrstvu za zdravje preiskujejo domnevno sporen razpis za gradnjo vodovoda. Policija išče dokaze na petih naslovih.

Kriminalisti sumijo, da naj bi z razpisom, ki naj bi bil pisan na kožo le enega izvajalca, poniknila dva milijona evrov. Nacionalni preiskovalni urad (NPU) zato v hišnih preiskavah na ministrstvu za zdravje (MZ) in na onkološkem inštitutu zbira dokumentacijo.

"Preiskovalci NPU izvajajo operativne aktivnosti v zvezi s preiskovanjem sumov kaznivih dejanj v zdravstvu. Na območju ljubljanske policijske uprave preiskovalci na podlagi sodnih odredb opravljajo pet hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku,"  poudarjajo na policiji.

Pogodbo so že pred časom predali tožilstvu

Kriminalisti naj bi že nekaj mesecev podrobno preiskovali vse podrobnosti postopka izbire izvajalca za sanacijo vodovoda na Onkološke inštitutu (OI).

Za obnovo je bilo izbrano podjetje Kovinar Kočevje, ki je dela opravil za dobrih sedem milijonov evrov. Pogodba z njimi je bila podpisana konec lanskega novembra, dela pa so se začela maja.

Policija neuradno sumi, da naj bi bil razpis prirejen oziroma sestavljen tako, da bo vsem razpisnim pogojem ustrezala le ponudba na koncu izbranega Kovinarja. Prav tako naj bi bila dela neupravičeno dražja kot je bilo sprva dogovorjeno. OI pa prvotno ni imelo nikakršnega vpogleda v postopek izbire in pozneje tudi ne nadzora nad sanacijskimi deli na vodovodu. Vodstvo OI naj bi zato specializiranemu tožilstvu že pred meseci naznanilo sume korupcije in jim predalo tako pogodbo kot ostale dokumente o poteku sanacije. Direktor OI je domnevno ključne dokaze predal preiskovalce takoj, ko je opazil, da bo cena projekta nerazumno visoka. Na to pa naj preiskovalce sam, med drugim pa tudi v javnih nastopih opozarjal tamkajšnji kirurug Erik Brecelj.

Spet zakonca Zabret ...

Sanacija naj bi bila preplačana za okoli dva milijona evrov. Prav toliko naj bi pri poslu zaslužilo podjetje Medicoengineering zakoncev Tanje Frantar Zabret in Igorja Zabreta, ki je sodelovalo kot eden od dveh podizvajalcev. Tam naj bi zato preiskovalci NPU zdaj med hišno preiskavo iskali dokaze o domnevno spornem zaslužku.

Prav tako naj bi bila hišna preiskava pri vodji investicij na MZ Tadeju Štularju.

V Medicoengineeringu je policija hišne preiskave opravljala že aprila, zaradi domnevno škodljive pogodbe za vzdrževanje operacijskih miz v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Zaradi domnevno sporne in prepotratne sanacije vodovoda jim neuradno grozi do osem let zapora.

Gantar: službe so me prepričale

"Nisem imel razloga, da bi dvomil, da je karkoli v zvezi s tisto pogodbo narobe. Je pa, kot sem obveščen, naknadno prihajalo do sprememb, ne vem, kaj se je dogajalo v zadnjih pol leta in več, to pač nisem seznanjen," je povedal Tomaž Gantar, nekdanji minister za zdravje in sedanji predsednik odbora za zdravstvo, ki je podpisal prvo pogodbo za sanacijo vodovoda na OI.

Gantar je poudarja, da so predstavniki OI vseskozi sodelovali pri razpisu. Na vprašanje ali glede na to, da je podpisal ponudbo s Kovinarjem, tudi sam pričakuje obisk kriminalistov, Gantar pravi: "Lahko pridejo tudi do mene, tu ni nobene težave, ampak kot rečeno, ne v nobenem postopku, ne v izbiri sami, ne preko elektronske komunikacije, v ničemer nisem sodeloval, tako da jaz tu nisem imel razloga, da pogodbe ne bi podpisal".

Komentarjev 2
  • d 19:44 16.september 2014.

    Poniknilo jih je še mnogo več ... res ne vem zakaj potrebujemo policijo in sodstvo ... saj vsi kradejo

  • mirko 16:59 16.september 2014.

    Kaj pa garancije za izvedbeno delo in vgrajen material ?! Še naprej se slepomiši in javnosti meče pesek v oči. V pogodbi so sigurno napisani garancijski pogoji. Torej investitor-država naj po sodni poti izterja denar od izvajalca, ki je pogodbo ...prikaži več podpisal, ne pa da se za obnovo zopet jemlje iz državnega korita. Iz ene gnojne jame se brede v drugo. Bog nam pomagaj kam to gre naša družba, očitno si ne zaslužimo svoje države !