Slovenija
1125 ogledov

Pri Gradu Kodeljevo končno novo igrišče

Šmartinski park MOL
Prenova igrišča pri Gradu Kodeljevo, ki je zaradi zastarelih igral in zadrževanja vode skoraj neuporabno, se bo začela poleti. Končana naj bi bila v štirih mesecih.

"Začetek del je predviden v drugi polovici junija oziroma v začetku julija, če bodo izpolnjeni vsi 
pravnoformalni pogoji za začetek del," o začetku prenove zastarelega igrišča pri Gradu Kodeljevo pojasnjuje Vita Kontić z Mesne občine Ljubljana. "Rok dokončanja gradbenih in montažnih del pa je predviden v roku štirih mesecev."

Izvajalec še ni izbran

Prijave na javno naročilo so oddala ljubljanska podjetja KPL, Lesnina MG Oprema, Modro d. o. i. in Makro5 gradnje iz Kopra. "V razpisni dokumentaciji smo si pridržali pravico, da na podlagi prvih ponudb oddamo javno naročilo brez pogajanj," pojasnjujejo pri MOL. "Po pregledu prejetih ponudb se bomo odločili, ali bodo pogajanja izvedena ali ne." 

Koliko natančno bo izgradnja igrišča stala še ni jasno. "Postopek javnega naročila za izbiro izvajalca del je še v teku, zato te informacije nimamo," razlagajo pri MOL. "Znana je le višina sredstev, ki smo jih zagotovili v proračunu."

Predviden strošek 500 tisoč evrov

Proračun MOL za leto 2017 predvideva 1.107.000 evrov za obnovo in vzdrževanje otroških igrišč, od tega 507 tisoč evrov za otroško igrišče v parku Kodeljevo ter 600 tisoč evrov za vzdrževanje javnih otroških igrišč na javnih površinah. 

Igrišče pri gradu Kodeljevo | Avtor: MOL MOL

Igrišče bo podobno igriščema v Šmartinskem in Severnem parku. "Igrišče v parku Kodeljevo bo po tipologiji in visoki kakovosti igral podobno igriščema v Šmartinskem in Severnem parku," razlaga Kontićeva. "Posebnost igrišča je sama lokacija, ki predstavlja ostanek nekdanjega velikega grajskega  parka in nudi prijetno ter mirno okolje, kot tudi visokorasla odrasla drevesa, ki delujejo kot gozd."

Vodo bodo uporabili za čofotalnik

Iz načrta ureditve je razvidno, da bodo v parku poleg klopi in ureditve poti postavili čofotalnik, tlakovan z mačjimi glavami, prodnatim zasipom ter muldo. "Obstoječa zbitost terena in pritok meteornih vod ter naravna nagnjenost terena omogočajo usmerjanje in kontrolirano zadrževanje meteorne vode, ki lahko služi kot element za igro," je zapisano v projektu.

Predvidena je postavitev 22 klopi, kovinski drogovi za plezanje z zvonci, trojna nihajna gugalnica iz lesa in gum, vrtiljak, ki se vrti okrog stebla, ki je oblikovano kot vrtiljak, tobogan, oblikovan kot dimnik, veliko plezalo s toboganom, gugalnica gnezdo, vrtiljak z vrtljivo mizico, mali vrtiljak in vrtiljak za gibalno ovirane.

Poleg naštetega bodo na igrišču postavili še 3,5 metrov dolgo leseno gibljivo jadrnico, slušalko za poslušanje žuborenja vode, velik mlinček na muldi ter kovinsko drčo s plezalom. Drevesa v parku bodo ostala, odstrnili bodo le tlake, vso opremo oz. druge grajene stebre ter grmovno zarast.

Šmartinski park dokončan

Igrišče v Šmartinskem parku | Avtor: MOL MOL

Drugih večjih prenov oz. izgradenj otroških igrišč MOL v letošnjem letu ne načrtuje. Konec lanskega leta je bilo v celoti zaključeno in predano v uporabo igrišče v Šmartinskem parku. Aprila je začelo delovati tudi vodno igrišče.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.