Slovenija
2438 ogledov

Pri izvrševanju policijske ure bo sodelovala vojska

Italija koronavirus covid-19 Epa
Na Madžarskem bo pri izvrševanju policijske ure ob pandemiji covida-19 sodelovala vojska, je danes sporočil premier Viktor Orban. "Naši vojaki zdaj ne bodo branili domovine v vojni, temveč bodo pomagali policiji, oblastem in zdravstvenemu osebju tam, kjer bosta ministra za zdravje in notranje zadeve presodila, da je to potrebno," je pojasnil.

Orban je v videoposnetku na Facebooku še napovedal, da bo vlada odlok o pravnih, finančnih in drugih podrobnosti sodelovanja vojske pri izvrševanju policijske ure izdala po svoji prihodnji seji, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Policijska ura med 20. in 5. uro je eden od ukrepov za boj proti novemu koronavirusu, ki zaradi poslabšanja epidemioloških razmer v državi stopajo v veljavo danes. Med poostrenimi ukrepi so sicer tudi prepoved zbiranja, zaprtje restavracij, hotelov in kulturnih ustanov. Na srednjih šolah in univerzah izobraževanje poteka na daljavo. Osnovne šole in vrtci ostajajo odprti. Športni dogodki morajo potekati brez prisotnosti gledalcev.

Trgovine in storitveni obrati, kot so frizerski saloni, se morajo po novem zapreti ob 19. uri. Hoteli lahko sprejemajo samo poslovneže, ne pa tudi turistov. Zasebna druženja so omejena na deset ljudi. Rekreacija je dovoljena zgolj na prostem. Zaposlene v bolnišnicah, šolah, vrtcih in jaslih naj bi redno testirali na tedenski ravni.

V krajih z več kot 10.000 prebivalci so od danes obvezne zaščitne maske tudi na prostem, pri čemer župani odločajo, za katera območja to velja.

Madžarski parlament je v torek skoraj soglasno podprl podaljšanje izrednih razmer v državi za 90 dni. Premier Orban lahko sedaj brez ovir z odloki uvaja ukrepe za zajezitev pandemije.

Na Madžarskem podobno kot drugod po Evropi beležijo porast okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so potrdili 3945 novih okužb, umrl je 101 bolnik s covidom-19. V bolnišnicah se zaradi novega koronavirusa zdravi več kot 6300 ljudi, med njimi jih je več kot 470 na ventilatorjih, piše na vladni spletni strani koronavirus.gov.hu.

Komentarjev 10
  • maresem 17:06 11.november 2020.

    Ko bo enkrat zaropotalo, me zanima kam se bodo pičke diktatorske poskrile.

  • lulibuc 17:02 11.november 2020.

    Vedno sem bil za to, da se aktivira člen za vojsko na meji. Hvala bogu, da se ni aktiviral ker nisem mogel verjeti, da bi ta fašistična golazen vojsko uporabila za vse kaj drugega, kot za čuvanje južne meje.

  • Naklonsky 16:42 11.november 2020.

    Pri nas takšna pomoč ni dobrodošla. Potrebno je samo počakat nekaj stoletij, da se levakom razvijejo in zrastejo možgani. Mogoče takrat.