Slovenija
7374 ogledov

Pri Jankoviću zbirajo dokaze

Pomembno obvestilo Žurnal24
Na Mestni občini Ljubljana so jasni: Tak način oglaševanja je nedopusten.

"Nedopusten je tak način oglaševanja, ki ne spoštuje Odloka o oglaševanju, in po nepotrebnem vznemirja meščane ter obiskovalce," so glede zadnje oglaševalske akcije Lesnine, ki je včeraj vznemirila Ljubljančane, povedali pri Mestni občini Ljubljana. "Prejeli smo namreč več klicev in elektronskih sporočil občanov, ki so izrazili ogorčenje nad to oglaševalsko potezo dotičnega podjetja."

Pomembno obvestilo Slovenija Ljubljančanom z obvestilom za brisalci zjutraj dvignili pritisk
 
Oglaševanje na javnem mestu na površinah v lasti Mestne občine Ljubljana ureja Odlok o oglaševanju. "Ta v peti alineji prvega odstavka 10. člena prepoveduje trositi ali razdeljevati reklamni material ali ga zatikati ali lepiti na avtomobile," poudarjajo pri MOL.

V primeru nespoštovanja prepovedi gre za prekršek, za katerega je predpisan globa za pravno osebo v znesku 2.000 evrov, in njeno odgovorno osebo v znesku 1.000 evrov, za samostojnega podjetnika posameznika v znesku 1500 evrov, za posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost 1.200 evrov, ter za posameznika v znesku 100 evrov.

Na terenu zbirajo dokaze

Dodajajo, da navedeno ne velja za območja zasebnih površin, oziroma površin, ki niso javna mesta v lasti Mestne občine Ljubljana. Kot primer navajajo BTC ali TC Rudnik. "V teh primerih ne gre za inšpekcijsko zadevo iz pristojnosti inšpektorata," poudarjajo pri MOL. "V kolikor bo Inšpektorat MU MOL ugotovil, da gre za kršitve Odloka, bo zoper kršitelja uvedel prekrškovni postopek. V predmetni zadevi se trenutno še zbirajo dokazi, vključno z terenskimi ogledi. Ključnega pomena je namreč lokacija zatikanja reklamnega materiala."

List za brisalci Slovenija Inšpektorji globijo do 3000 evrov
 
Poudarjajo, da je z vidika Mestnega redarstva je tovrsten način oglaševanja neprimeren tudi zaradi ustvarjanja nejevolje med občani, vsekakor pa se po nepotrebnem zaseda telefonska številka, na kateri Mestno redarstvo sprejema telefonske klice glede nujnih intervencij.

Podobnost z Redarstvom

"Grafična podoba obvestil Mestnega redarstva je sicer izdelana na podlagi obvestil, ki jih za obveščanje kršiteljev uporablja Policija," še pravijo pri MOL. "Zakon o občinskem redarstvu izrecno določa, da je državnim organom, gospodarskim družbam, samostojnim podjetnikom, posameznikom in društvom ter drugim pravnim in fizičnim osebam prepovedano reproduciranje in uporabljanje uniform in označb, ki so po barvi, kroju, označbah nazivov in položajnih označbah enake ali podobne uniformi in označbam občinskega redarstva ter vozil."
 
Področje oglaševanja na območju Mestne občine Ljubljana je v pristojnosti Inšpektorata, medtem ko grafična podoba obvestil ni predmet urejanja Odloka o oglaševanju. "S tega vidika Inšpektorat ne more ukrepati," še pravijo pri MOL. "Skladno s pooblastili v Odloku lahko torej inšpektor uvede prekrškovni postopek le zaradi zatikanja reklamnega materiala na avtomobile."

letak o obnašanju na Bledu. Bled Slovenija Blejski letak, ki straši kopalce in krši lastni predpis

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Antonija Hace
    Antonija Hace 01:11 30.avgust 2017.

    viagro smo plačali DAVKOPLAČEVALCI

  • partizanka 21:02 29.avgust 2017.

    on že ve kaj je dopustno.....še nekaj, kdo je plačal viagro, on ali ona iz lekarne