Slovenija
18278 ogledov

Pri kateri od bank jo boste odnesli najslabše

Evropska centralna banka
1/2
Shutterstock
V letu 2019 so banke podražile 32 storitev.

Zveza potrošnikov Slovenije je v letu 2019 zabeležila nekoliko več podražitev storitev bank kot leto pred tem. "Največkrat so banke povišale nadomestila za dvige na bankomatih drugih bank, vodenje osebnih računov in paketov ter letne članarine za kartice z odloženim plačilom. Najvišje, več kot 30-odstotne podražitve smo zabeležili pri DBS (trajni nalog in direktna obremenitev), NKBM (uporaba spletne banke) in Sparkasse (letna članarina za kartico MasterCard)," so zapisali.

Opozarjajo, da so razlike v višini nadomestil med bankami in hranilnicami še vedno zelo velike. Premišljeno je treba izbrati tudi pakete, ki "so lahko ugodnejši od enakega nabora posameznih storitev, nikakor pa ni nujno tako"

"Sodobni potrošnik, ki mesečno plača 6 položnic preko spletne banke, uporablja kartico z odloženim plačilom, trikrat dvigne denar na bankomatu druge banke ter uporabi po eno direktno obremenitev in en trajni nalog, trenutno najmanj plača pri Primorski hranilnici Vipava - 47 evrov letno. Za okoli deset evrov dražji je paket Direkt pri Sberbank banki, pri Delavski hranilnici pa je letni znesek 64 evrov. Največ plača uporabnik računa pri banki Intesa Sanpaolo, kjer je letni znesek 128 evrov," je pokazala njihova raziskava. Za omenjene storitve lahko tako posameznik v primeru zamenjave banke prihrani do 80 evrov, v primeru, da ima trenutno najdražji paket pa še dodatnih 30 evrov. 

Potrošnik, ki položnice plačuje na bančnem okencu, imajo še višje stroške. "Najmanj plača pri Delavski hranilnici, in sicer 73 evrov letno, pri Primorski hranilnici Vipava pa nekaj evrov več. Naslednja "najugodnejša" je Gorenjska banka, kjer letni strošek znaša že 150 evrov. Najmanj ugoden je račun pri SKB - 371 evrov letno, predvsem zaradi zelo dragih plačil položnic na okencu - vsaka stane 4 evre," pravijo na ZPS. Njihov izračun je prikazal, da bi lahko uporabnik z zamenjavo prihranil tudi do skoraj 300 evrov oziroma še 80 evrov več, če ima trenutno zanj najdražji paket.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2