Slovenija
79 ogledov

Pri katerih socialnih transferjih bo varčevanja manj?

Toast z marmelado Profimedias
Z novim letom ministrstvo za delo obljublja zvišanje denarne socialne pomoč in otroških dodatkov, več državnih štipendij in subvencioniranih kosil.

Čeprav vseh obljubljenih varčevalnih ukrepov kljub zagotovljeni lanski triodstotni gospodarski rasti še ne bo konec, se prihodnje leto vseeno odpravljajo nekateri varčevalni ukrepi na področju socialnih transferjev. Ministrstvo za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak, tako obljublja zvišanje denarne socialne pomoč in otroških dodatkov, več državnih štipendij ter subvencioniranih kosil.

  • Državne štipendije

Državno štipendijo naj bi prejelo več dijakov in študentov zaradi delne uvedbe 5. dohodkovnega razreda. Do državne štipendije bodo upravičene družine s povprečnim mesečnim dohodkom do 56 odstotkov na družinskega člana (v štiričlanski družini cenzus znaša 2.250 evrov). Državno štipendijo bo prejelo 3218 več dijakov in študentov. Za uveljavitev te pravice je treba oddati novo vlogo na center za socialno delo.

  • Denarna socialna pomoč in varstveni dodatek

S 1. januarjem 2016 se osnovni znesek minimalnega dohodka zviša na 288,81 evrov (za samsko osebo, trenutno 270,82 evrov), kar pomeni, da se znesek redne denarne socialne pomoči, izredne denarne socialne pomoči in posmrtnine zviša na 288,81. Cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo bo po novem letu znašal največ 470,76 evra (trenutno 465,71 evrov). Za uveljavljanje višjega zneska je potrebno najkasneje do konca februarja oddati novo vlogo na center za socialno delo tudi, če imate še veljavno odločbo.

  • Otroški dodatki in očetovski dopust

Zneski otroškega dodatka v petem in šestem dohodkovnem razredu se bodo zvišali za 10 odstotkov, tj. na raven pred uveljavitvijo varčevalnih ukrepov. Višji otroški dodatek bo prejelo 97.000 otrok. Dodanih pa bo tudi 5 dni očetovskega dopusta.  Z novim letom bodo imeli očetje skupno 20 dni očetovskega dopusta. Nove vloge vsem, ki imajo pravico do otroškega dodatka že priznano, ni potrebno vlagati, saj se jim pravica ne bo ponovno odmerila.

  • Subvencija kosila za učence

Tako kot doslej bo v celoti subvencionirano oziroma brezplačno kosilo za otroke iz tistih družin, ki so uvrščene v prvi dohodkovni razred. Dodatno se s 1. januarjem 2016 uvaja 70-odstotna subvencija za učence iz družin, ki se uvrščajo v drugi dohodkovni razred ter za tiste iz tretjega dohodkovnega razreda, ki bodo upravičeni do 40-odstotne subvencije. Subvencijo kosila bo tako imelo približno 45.500 učencev ali 28.900 več, kot v letu 2015. Staršem ni treba oddajati vlog za subvencijo kosila, saj bodo šole upoštevale uvrstitev v dohodkovni razred iz odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji in obračunale predpisano višino subvencije.

Komentarjev 4
  • Neprilagojen 22:36 01.januar 2016.

    Ja država bi sam dajala lenuhom, kaj pa tisti, ki delamo in dajemo v proračun? Še bolj bomo delali in manj dobili zaradi lenuhov na socialni. Ukiniti to podpiranje nedela...

  • Avatar praufo
    praufo 15:12 30.december 2015.

    Z eno besedo revščine še več in samo podaljšanje agonije, ki pomeni umiranje na obroke.Namesti da bi spodbujali zaposlovanje z nižanjem davkov. Za socialno pomoč pa samo UTD in nič drugega. Verjetno, da bo prej konec sveta, kot se ...prikaži več bo kaj takega zgodilo v tej državi.

  • Avatar Leon
    Leon 13:37 30.december 2015.

    Ali je slika simbolična ? Drugače gre razumeti,da bodo ves sporni -škodljivi med spravili v promet skozi naše otročičke ob slovenskih zajtrkih . Naj futra vlada svoje uslužbence .