Slovenija
28 ogledov

Pri Lovšinu se je sodni mlin zataknil

andrej lovšin Barbara Milavec
Intereuropa. Po ovadbi zoper Lovšina leta 2008 zaradi investicije v terminal Čehov se zadeva ne premakne. Sodišče o vzrokih molči.

“Nesprejemljivo je, da kazenski postopek v predmetni zadevi poteka tako počasi,” je oster Ernest Gortan, prvi mož Intereurope. Tako komentira dejstvo, da se sodni mlin glede njegovega predhodnika Andreja Lovšina nikakor ne premakne naprej.

Spomnimo, koprski kriminalisti so zaradi domnevne zlorabe položaja pri naložbi v Rusiji proti Lovšinu podali ovadbo že avgusta 2008. Na zahtevo tožilstva so jo dopolnili januarja 2009, koprsko okrožno tožilstvo pa je zahtevo za preiskavo vložilo januarja lani. Sodišču so bile posredovane tudi vse listine. “Glede tega, v kateri fazi je zadeva na sodišču, se obrnite nanje,” napotuje vodja koprskega tožilstva Slavko Ožbolt. Tožilstvo je dokumentacijo dobilo tudi iz Rusije in Liechtensteina.

Nekaj minut in konec

Lovšina je preiskovalna sodnica zaslišala šele po skoraj enem letu – decembra lani. Pogovor je trajal le nekaj minut, po njem pa je Lovšinov zagovornik, Dean Babič iz odvetniške pisarne Matoz, povedal, da je Lovšin sodnici zagotovil, da so očitki neutemeljeni in da temeljijo na napačnem revizijskem poročilu, ki ga bodo med postopkom še izpodbijali.

Na koprskem okrožnem sodišču smo nato večkrat poskušali izvedeti, kaj se z zadevo dogaja in kje ali zakaj se zatika; pojavili so se celo namigi o pristranskosti preiskovalne sodnice. Odgovora vodstva sodišča nismo dočakali.

Investicija v terminal Čehov, ki je bila prvotno ocenjena na približno 40 milijonov evrov, je Intereuropo na koncu stala več kot 140 milijonov evrov. Lovšin je osumljen, da je investicijo presegel brez predhodnih sklepov nadzornega sveta, in sicer s podpisom številnih aneksov k osnovni gradbeni pogodbi z izvajalcem del. Ta naložba je sicer tudi težak mlinski kamen Intereurope, ki je nikakor ne more prodati.

Komentarjev 3
  • franceljtancelj 20:41 08.april 2012.

    G. Lovšin moja čast mi nalaga, da Vam dovolim izbiro da Vam sodi država sami ali nekdo drug. Saj Veste kdo.

  • izRODEk 20:16 08.april 2012.

    Še en razlog več, zakaj so fašisti janševiki tako navalili na tožilstvo in si ga podredili..NE janšizmu!

  • veber 20:14 08.april 2012.

    Je že na pravi strani, da tožilstva ne zanima (preveč).