Slovenija
8039 ogledov

Pri mobilnih operaterjih ja, pri bankah ne

računalnik bančna kartica spletno nakupovanje spletni nakup Profimedia
Če se ideja zdi dobra na papirju, pa jo je v praksi nemogoče izvesti.

Medtem ko je prenos mobilne številke od operaterja do operaterja danes že nekaj povsem samoumevnega pri menjavi ponudnika mobilnih storitev, tega ne morete storiti, ko gre za transakcijske račune. 

Razlog za to je povsem preprost. "Zaradi strukture številke TRR prehajanje z isto številko ni mogoče, saj IBAN struktura številke TRR vsebuje tudi oznako banke," pravijo na Banki Slovenije. 

Združenje bank Slovenije pojasnjuje, da gre za mednarodno številko bančnega računa v ISO standardu, ki omogoča enolično identifikacijo, na podlagi katere lahko ponudnik plačilnih storitev izvede domača in čezmejna plačila. "Ker je IBAN 'govoreča' številka in je bila vzpostavljena z namenom avtomatizacije in čim hitrejšega plačevanja znotraj EU, prenos številke računa k drugi banki ni možen."

Struktura zapisa transakcijskega računa v obliki IBAN-a je:
SI56 in številka TRR (19 mest z upoštevanimi presledki), pri čemer pomeni:
SI - oznako Republike Slovenije po ISO standardu,
56 - kontrolno številko za Slovenijo,
na mestih od 5 do 19 pa je navedena številka računa, ki vsebuje podatek o banki in številko računa stranke.

Od 14 dni do enega meseca za menjavo 

Zakon o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih, veljaven od 22. februarja 2018, potrošnikom, ki se odločijo za menjavo banke, omogoča enostavnejši postopek menjave. Potrošnik lahko novo izbrano banko pooblasti, da v njegovem imenu izvede vse aktivnosti za zamenjavo banke. "Proces zaprtja računa lahko traja nekaj časa, tako da je mogoče, da ima potrošnik določeno obdobje odprta dva računa hkrati. Sicer ima potrošnik v splošnem lahko odprtih več računov. Poseben primer pa je, če ima potrošnik odprto negativno stanje ali blokade," pravijo na Banki Slovenije. "Vsak postopek zamenjave poteka na podlagi dogovora s stranko. Stari in novi račun sta lahko sočasno aktivna, saj je za vzpostavitev direktnih obremenitev na novem računu potreben določen čas," dodajajo na Združenju bank Slovenije.

"Postopek zamenjave banke v povprečju traja med 14 dni in mesecem dni in je odvisen od dogovora med banko in stranko. Če ima stranka pri stari banki obveznosti, ki morajo biti poravnane oz. so poravnane na točno določen dan v mesecu, je za zaprtje računa potrebno počakati še na slednje," o dolžini postopka pravijo na Združenju Bank Slovenije. 

Kakšen je pretok potrošnikov od ene do druge banke, je neznanka. Kot najpogostejša vzroka za menjavo banke pa Združenje bank Slovenije našteje nižje stroške in ugodnejše kreditne pogoje. Zveza potrošnikov Slovenije pa opozarja, da je treba pri odločitvi za zamenjavo banke upoštevati vse ključne dejavnike - letne stroške, bližino poslovalnic in bankomatov, stroške vodenja računa in druga nadomestila itd. 

Komentarjev 4
  • Janez_53 08:48 07.januar 2020.

    Saj to je vsakemu, tudi polpismenemu človeku jasno, da številke TRR-ja ne moreš prenašati k drugi banki!