Slovenija
24 ogledov

Pri mostu konec veselja

Osemsto metrov Jelovške ceste je obnovljenih, v zelo slabem stanju je je še okol Žurnal24 main
Jelovška cesta.Obnova je zaradi spora ustavljena. Novega mostu čez potok Belca še ni. Domačini krivijo lastnika hiše ob cesti.

“Obnovi ceste ne nasprotujeva, vztrajava pa, da se zadeve uredijo zakonito in pošteno,” sta za Žurnal dejala Maja in Joško Verhovšek.

Zakonca živita v stanovanjski hiši ob Jelovški cesti, ki jo je, ker gre za državno cesto, Družba za državne ceste (DDC) začela obnavljati in je dobro polovico, 800 metrov, že obnovila, pred mostom pa so se dela zaradi spora ustavila.

Tri četrtine cest v slabem stanju

Državne. V bohinjski občini je 42 kilometrov državnih cest, od tega pa jih je kar tri četrtine v zelo slabem stanju.

“Upravičeno pričakujemo izvajanje zakona o TNP, po katerem mora država v parkovnih občinah, kar bohinjska je, financirati 80 odstotkov investicij v infrastrukturo,”
pravi bohinjski župan Franc Kramar.

“Marca lani so začeli graditi nadomestni most čez potok Belca. Privolila sva, da začasno odstopiva en meter zemljišča v celotni dolžini ob koncu mostu in ceste. Pri določitvi meje se je izkazalo, da sva lastnika državne ceste, in vložila sva tožbo za odmik ceste,” sta pojasnila Verhovškova.

Zatrdila sta, da sta manjši pas zemljišča – 43 kvadratnih metrov, ki jih DDC potrebuje za rekonstrukcijo ceste in gradnjo novega mostu – državi pripravljena prodati, in zanikala govorice, da prodaji nasprotujeta.

Zdaj čakata na cenitev DDC, sledila bodo pogajanja o odkupni ceni, šele potem pa se bo obnova Jelovške ceste lahko nadaljevala. Verhovškova poleg kupnine zahtevata tudi postavitev zaščitne ograje.

S tožbo in zapleti, ki jih je ta povzročila, sta si nakopala jezo sosedov, saj v njiju vidijo krivca za ustavitev obnove.

Krožišče prihodnje leto?
Rekonstrukcija ceste je bila predvidena v dveh delih; prvo leto bi obnovili odsek od tovarne Lip do križišča pri hotelu Park Bohinj in zgradili nov most čez potok Belca, drugo leto pa od križišča pri omenjenem hotelu do glavnega križišča nedaleč od občinske stavbe, kjer je predvideno krožišče.

Občina mora ob tem poskrbeti za pločnike in javno razsvetljavo. “Na prvem odseku smo to že storili; dela so nas stala okoli 300 tisoč evrov, prav toliko pa nas bodo na odseku druge faze, za katero predvidevam, da bo končana prihodnje leto. To je glavna cesta skozi Bohinjsko Bistrico, ki vodi tudi do smučišča Kobla in je povezava s Primorsko. Tako luknjasta cesta je sramota! Prav tako ustavitev del, za katera ne vemo, kdaj se bodo nadaljevala,” je pojasnil bohinjski župan Franc Kramar.

Pojavile pa so se tudi govorice, da država denarja za most, stal naj bi okoli 300 tisoč evrov, nima. “Da denarja za most in krožišče na Jelovški cesti ni, ni res, saj je uvrščena v državni načrt razvojnih programov in bosta, ko bodo urejena lastniškopravna razmerja, tudi zgrajena. V državnem proračunu je za to cesto do leta 2013 predvidenega 4,6 milijona evrov,” je povedal gorenjski poslanec v državnem zboru Anton Urh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.