Slovenija
21 ogledov

Pri nakupu jame pomagali zamejci

Postojnsko jamo si je lani ogledalo največ Italijanov, vedno več pa je v njej tu Žurnal24 main
Občina Postojna posojilo za nakup 25,1-odstotnega deleža v družbi Turizem Kras dobila pri Zadružni kraški banki iz Opčin pri Trstu.
Ciljali bodo na križarke
Priložnost. Marjan Batagelj, direktor Turizma Kras, napoveduje, da bodo obisk poskušali povečati z gosti z velikih križark, ki prihajajo v koprsko pristanišče. Prihodnje leto naj bi se jih po ocenah v Kopru zasidralo okrog 100 tisoč, Batagelj pa jih v Postojno želi pripeljati vsaj 30 odstotkov. Sicer pa se obisk jame letos izboljšuje. Julija je bil v primerjavi z lanskim večji za 14 odstotkov, v avgustu pa do zdaj za skoraj 11 odstotkov.

Jernej Verbič, župan občine Postojna, je danes javnosti prvič pojasnil podrobnosti občinskega nakupa kontrolnega deleža v družbi Turizem Kras od družbe Batagel&Co., ki je pred dnevi stoodstoten delež v družbi odkupila od Istrabenz Turizma. Za 3,1 milijona evrov je občina oziroma njena družba Postojnska jama dolgoročno posojilo z enoletnim moratorijem za nakup četrtine plus ene delnice Turizma Kras pridobila pri Zadružni kraški banki na Občinah. Odplačevala ga bo z odprodajo zemljišč, s katerimi je dokapitalizirala družbo Postojnska jama.  

"Žal pri bankah s sedežem v Sloveniji občina Postojna ni bila uspešna. Razočarani smo bili tudi pri državni SID banki, ki nam je najprej obljubila pomoč, potem pa je sodelovanje odklonila, čeprav sicer podpira projekte v javno-zasebnem partnerstvu. Postojnčani smo pri zaščiti Postojnske jame torej ostali sami. Ohranili smo jo brez državne pomoči," je poudaril Verbič.

"Ocenjujemo, da bomo poplačilo zagotovili v letu dni. Počakali bomo, da bodo cene parcel zrasle in jih šele nato prodali. V nasprotnem primeru pa se bo to izvajalo na podlagi dokapitalizacije in dividend," je povedal Verbič in dodal, da sta se sicer delničarja dogovorila  za takšno dividendno politiko, ki ne bo izčrpavala družbe, pač pa zagotavljala njen nadaljnji razvoj. 

Nadzornikov bo šest
Verbič je še poudaril, da je pomen občinskega kontrolnega deleža v tem, da se odločitve na ravni družbe ne morejo sprejeti brez soglasja občine, ki si je zagotovila tudi predkupno pravico, s čimer je zavarovan javni interes. Predvidena je tudi širitev nadzornega sveta s treh na šest članov, med katerimi bi bila dva predstavnika zaposlenih, en predstavnik občine in trije predstavniki večinskega lastnika, družbe Batagel&Co.

2014 620 tisoč obiskovalcev
Občina si bo skupaj z večinskim lastnikom prizadevala doseči izplačilo maksimalne koncesije, tri milijone evrov do leta 2014. To bi lahko dosegla pri 620 do 650 tisoč obiskovalcih. Trenutno jih je okrog pol milijona. Napovedal je tudi, da se bodo že prihodnji teden z večinskim lastnikom začeli pogovarjati o spremembi prostorskega načrta za območje Postojnske jame, ki bo omogočil prenovo in ne sprva predvidene novogradnje hotela Jama ter druga prenovitvena dela, ki bi lahko stekla že pred prihodnjo sezono. 

Spomnimo, da je občina Postojna oddala zavezujočo ponudbo za nakup Turizma Kras in bila povabljena v prvi krog pogajanj, v nadaljnjih postopkih pa ni sodelovala, ker občinski svet ni podal soglasja za povišanje nakupne cene. Je pa občinski svet soglašal s tem, da občina pristopi k pogajanjem z ostalimi ponudniki glede možnega nakupa kontrolnega deleža od družbe, ki bi bila izbrana na razpisu. Z družbo Batagel&Co., ki je od Istrabenz Turizma odkupila stoodstotni delež Turizma Kras, je nato sklenila dogovor o odkupu kontrolnega deleža. Marjan Batagelj, solastnik in od prejšnjega tedna tudi direktor Turizma Kras, pravi, da je bil tudi zanj edini sprejemljiv koncept javno-zasebno partnerstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.