Slovenija
24 ogledov

Pri nas le dobrih dvesto Afričanov

Na afriški otok Lampedusa se od začetka nemirov v Severni Afriki zgrinja na tiso Žurnal24 main
Notranji ministri EU danes o soočanju z valom beguncev iz žarišč demokratičnih gibanj v Severni Afriki. Lani državljani afriških držav pri nas dobili 134 dovoljenj za začasno in 71 dovoljenj za stalno prebivanje.

Italija in druge južne članice Unije, na katere se vrši največji pritisk pribežnikov, pozivajo k solidarnosti. V Bruslju medtem poudarjajo, da je pomoč prostovoljna.

Na italijanskem otoku Lampedusa je v minulih tednih pristalo več kot pet tisoč priseljencev, večinoma Tunizijcev. Italijanska vlada je razglasila humanitarno krizo, od EU pa zahtevala politično razpravo ter finančno in drugo pomoč.

Poleg Italije naj bi vzpostavitev posebnega solidarnostnega sklada, s pomočjo katerega se bodo soočale z begunci, danes zahtevale še Francija, Španija, Grčija, Ciper in Malta.

Največ dovoljenj za prebivanje v Sloveniji imajo državljani Egipta, sledijo državljani Tunizije.

Uradno le nekaj čez 200 Afričanov
Konec lanskega leta so imeli državljani afriških držav v Republiki Sloveniji veljavnih 134 dovoljenj za začasno prebivanje in 71 dovoljenj za stalno prebivanje, so nam povedali na ministrstvu za notranje zadeve.

Razlagajo, da je bilo 17 dovoljenj za začasno prebivanje veljavnih zaradi zaposlitve ali dela, pet zaradi študija, 109 zaradi združitve družine in tri iz drugih razlogov.

Največ dovoljenj za prebivanje v Republiki Sloveniji so imeli državljani Egipta (50), sledijo državljani Tunizije (34),  Nigerije (25) in Alžirije (13).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.