Slovenija
20 ogledov

Pri nas največji padec gradbenih del v EU

Gradbeništvo potrebuje močne, zdrave delavce, zato tisti z zdravstvenimi omejitv Žurnal24 main
Obseg gradbenih del se je v območju evra po sezonsko prilagojenih podatkih maja na mesečni ravni zvišal za 0,1 odstotka, v EU pa za 1,6 odstotka, je sporočil evropski statistični urad Eurostat.

V Sloveniji se je obseg gradbenih del maja glede na april skrčil za kar 17,5 odstotka. Največje padce sta poleg naše dežele zabeležili Madžarska (-4,1 odstotka) in Španija (-3,3 odstotka). Največjo rast pa so imele Velika Britanija (+6,3 odstotka), Romunija (+pet odstotkov) in Portugalska (+3,6 odstotka).

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, se je obseg gradbeništva v mesečni primerjavi maja skrčil v šestih državah, okrepil pa v osmih. Samo na Češkem je ostal nespremenjen.

Na letni ravni

Na letni ravni se je obseg gradbenih del v območju skupne evropske valute maja zmanjšal za 8,4 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 6,9 odstotka.

Največje padce so zabeležili v Španiji (-24,8 odstotka), Sloveniji (-23,7 odstotka) in na Portugalskem (-16,4 odstotka). Največjo rast pa so imeli v Romuniji (+21,1 odstotka), na Poljskem (+6,5 odstotka) in v Nemčiji (+2,2 odstotka).

Eurostat je ob tem nekoliko popravil podatke za april. Takrat se je obseg gradbenih del v območju evra na mesečni ravni znižal za 3,7 odstotka, v EU pa za 6,9 odstotka. V letni primerjavi so se gradbena dela v evrskih državah marca skrčila za 6,3 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 5,8 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.