Slovenija
94 ogledov

Pri nas nova metoda operacij

UKC Maribor (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je prvi v Sloveniji in jugovzhodni Evropi opravil poseg balonske sinusoplastike. Gre za zdravljenje posledic kroničnih težav s sinusi.

Mariborski strokovnjaki so tudi prvi v Sloveniji odstranili tumor možganskih ovojnic izključno s pomočjo endoskopa skozi nos. UKC Maribor pri svojem delovanju uspešno sledi zdravljenju posledic kroničnega rinosinusitisa v smeri minimalno invazivne kirurgije.

Poseg balonske sinusoplastike so v UKC Maribor prvič opravili 13. avgusta, in sicer pri dveh bolnikih. S posegom naj bi povečali prezračevanje sinusov in zmanjšali simptome. Po mnenju strokovnjakov je uporaba te tehnologije pri izbranih bolnikih pomemben napredek, saj hitro doseže želeni učinek in je prijazna do bolnika.

Mariborski strokovnjaki z oddelka za otorinolaringologijo in oddelka za nevrokirurgijo so sicer julija lani kot prvi v Sloveniji izvedli odstranitev tumorja možganskih ovojnic skozi nos s popolno endoskopsko tehniko. S podobno tehniko so letos maja prav tako prvi v Sloveniji odstranili tumor na možganskem deblu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.