Slovenija
86 ogledov

Pri Pahorju odkrili več nepravilnosti

Borut Pahor Anže Petkovšek
Računsko sodišče je uradu predsednika republike izreklo mnenje s pridržkom.

Mnenje s pridržkom je urad predsednika republike prejel, ker v nekaterih primerih ni posloval v skladu s predpisi. V revizijskem poročilu, ki ga je računsko sodišče objavilo danes, so ugotovili, da je eden od uslužbencev nepravilno napredoval za dva plačna razreda in prejel za 1867 evrov previsoko plači. Funkcionarju in štirim javnim uslužbencem so za 2126 evrov preveč obračunali povračila stroškov za prevoz na delo. Funkcionarju in sedmim uslužbencem so neupravičeno povrnili stroške mesečnih vozovnic v mestnem prometu in kilometrino v skupnem znesku 3186 evrov. V uradu so pojasnili, da so zaposlenim novembra 2016 podali nove izjave o povračilu stroškov prevoza in v njih popravili prej napačne izračune.

Nekateri preveč obremenjeni

Palača predsednika republike | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Sodišče je pri dveh uslužbencih ugotovilo, da sta opravila nadurno delo, ki je presegalo letno omejitev ur, pri čemer je bila večkrat kršena njuna pravica do počitka. V uradu so pojasnili, da so se sredstva za plače v letu 2015 v primerjavi z letom 2012 zmanjšala za skoraj 17 odstotkov, zmanjšalo se je tudi število zaposlenih, kar je posledično privedlo do večjih obremenitev. Urad je kljub temu v letu 2016 uvedel nov način odločanja o povečanem obsegu dela in tako zmanjšal stroške na tej postavki.

Ponudnika izbrali z nepravilno izvedenim javnim naročilom

Več pripomb se je nanašalo na izvajanje javnih naročil. Pri nakupu mobilnih aparatov in storitve stacionarne telefonije urad ni pridobil vsaj treh ponudb, pri javnem naročilu za vzdrževanje licenc za programsko opremo pa ponudnikom ni zagotovil enakih pogojev za predložitev ponudbe. Plačal je tudi storitve delovanja in vzdrževanja informacijskega sistema v znesku 22.781 evrov ponudniku, izbranemu na podlagi nepravilno izvedenega javnega naročila.

Štirim zaposlenim je urad v času razstave Expo v Milanu plačal neupravičene gostinske storitve v znesku 384 evrov. Nepravilnosti so bile zaznane tudi pri najemu parkirnih mest ter nakupu avtomobila, vrednega 49.950 evrov, saj je urad z določitvijo podrobnih tehničnih specifikacij vozila omejil konkurenco med ponudniki. O tem, da so zahtevali asistenco za bočni veter, ki jo je imel le en avto na trgu, smo obširno poročali že junija 2015

Protokolarne prevoze v skupnem znesku 29.778 evrov pa je urad podocenil tako, da se je popolnoma izognil postopku oddaje naročila.

Palača predsednika republike | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Urad se mora odzvati

Računsko sodišče od urada zahteva predložitev odzivnega poročila, v katerem mora ta izkazati, da je zaposlenim prenehal previsoko obračunavati stroške prevoza na delo ter da bodo preveč izplačana sredstva povrnjena. Obenem uradu priporočajo, naj okrepi notranje kontrole pri izvajanju javnih naročil in uredi porabo sredstev za reprezentanco v notranjem aktu.

"Nepravilnosti smo odpravili"

V uradu predsednika republike so poudarili, da so, tudi po mnenju računskega sodišča, v vseh pomembnih pogledih poslovali v skladu s predpisi. "Ugotovljene nepravilnosti iz revizijskega poročila smo že odpravili, hkrati pa smo tudi že sprejeli ustrezne interne ukrepe za odpravo morebitnih tveganj za nadaljnje poslovanje v skladu z ugotovitvami in priporočili računskega sodišča, kar je razvidno tudi iz pojasnil pri posameznih revizijskih razkritjih," so pojasnili.

Dejavnosti za izvedbo obeh priporočil računskega sodišča že potekajo, prav tako so v letu 2016 izvedli že prvi del predlaganega ukrepa, drugi del pa izvajajo.

 

V skladu z zakonom o medjih objavljamo naslednji odgovor Urada predsednika Republike Slovenije

Poudarjamo, da je Urad predsednika Republike Slovenije, po mnenju Računskega sodišča, v vseh pomembnih pogledih posloval v skladu s predpisi. 

Ugotovljene so bile manjše nepravilnosti, povezane z izvajanjem internih predpisov, kot posledica zmanjševanja števila zaposlenih in nižanja obsega finančnih sredstev oz. posledica nejasne ureditve določenih področij in posledično različnih razlag predpisov.  

Ugotovljene nepravilnosti iz Revizijskega poročila smo že odpravili, hkrati pa smo tudi že sprejeli ustrezne interne ukrepe za odpravo morebitnih tveganj za nadaljnje poslovanje v skladu z ugotovitvami in priporočili Računskega sodišča, kar je razvidno tudi iz pojasnil pri posameznih revizijskih razkritjih.  

Računsko sodišče je posredovalo dve priporočili in en ukrep. Aktivnosti za realizacijo obeh priporočil Računskega sodišča že potekajo, prav tako smo v letu 2016 izvedli že prvi del predlaganega ukrepa, drugi del pa izvajamo.  Ugotovitve Računskega sodišča nam bodo v pomoč pri nadaljnjem poslovanju in delu urada.  

Urad predsednika Republike Slovenije.

Komentarjev 24
  • Rafaeluss 13:22 07.april 2017.

    Kazen, kolikšna je kazen in iz katerega osebnega žapa bo šla. Da niso bili kaznovani saj so napake že odpravili. Kako vraga pa je moja firma dobila kazen in jaz kot lastnik, pa smo tudi napake odpravili, tokom postopka. Glej ...prikaži večj Rafaelus: Ti nisi predsednik države, ti se samo eden od malih ljudi ki vedno plačajo zapitek, tudi če ga niso DOBILI :)

  • valerijakregar 12:23 07.april 2017.

    mnogo boljši od sluzavega !!!!!!!!!!!!!!!!!!!ta bi šele razmetaval.......................

  • Hi5 08:55 07.april 2017.

    Prvič, to niso takšne nepravilnosti, da bi sedaj morali linčat predsednika, ki je v vsej naši zgodovini edini še normalen politik, ki nima afer. Če se pa rad slika ali hodi naokol pospravljat smeti pa spet ni nekaj, kar bi ...prikaži več mu lahko šteli v slabo. Pri teh nepravilnostih so zasrali njegovi sodelavci malce po lestvici nižje. To bo moral uredit in se opravičit folku za to nespretnost in gremo dalje. Ne iskat problema, ker ga dejansko ni.