Slovenija
119 ogledov

Pri predčasni otroci ne štejejo

Upokojenci Saša Despot
Predčasna pokojnina. Brez znižanja starosti za otroke in služenja vojaščine.

“Več kot 35 let zaposlitve ne zadošča, da bi imeli enake pravice kot tisti brezposelni na zavodu za zaposlovanje z nadomestilom in plačilom prispevkov s strani države?” je v pismu zapisala ena od bralk, ki bo zgolj zaradi enega meseca navzkriž morala 27 mesecev sama plačevati prispevke za obvezno pokojninsko zavarovanje. Ko je izgubila najprej službo in nato še nadomestilo za brezposelnost, ji je do upokojitve zmanjkalo 13 mesecev. Če bi ji le en mesec manj, bi ji prispevke plačeval zavod, upokojila pa bi se lahko po starem zakonu. Prispevke si bo morala plačevati sama, čeprav so se čez noč zvišali na 186 evrov. Zaradi intervencije sindikatov zdaj za te starejše, dolgotrajno brezposlene, rešitve na ministrstvu že iščejo.

Pri predčasni brez otrok

Prostovoljno plačevanje prispevkov za obvezno zavarovanje pa se v vsakem primeru po novem šteje kot dokup dobe, kar smo v Žurnalu24 že opozarjali. Tako se je mogoče upokojiti le predčasno. Pri tem so upokojenci deležni malusov, torej nižje pokojnine, bralka pa nas je opozorila, da ne bo mogla uveljavljati niti znižanja starosti zaradi skrbi za otroke. “Možnost znižanja starostne meje na račun otrok in vojske je dopuščena samo posameznikom, ki so z dejansko dejavnostjo – delom – dopolnili 40 let pokojninske dobe brez dokupa, saj bi bilo nemogoče pričakovati od posameznikov, ki so zgodaj začeli delati, da bodo dejansko delali tudi do 45 let,” so pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ).

Dodali so, da je predčasna upokojitev, ki omogoča predčasen odhod s trga dela, namenjena posameznikom, ki čeprav ne dopolnijo zahtevane pokojninske dobe brez dokupa, menijo, da “ne morejo oziroma ne želijo več opravljati dela”, in se odločijo za upokojitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.