Slovenija
8 ogledov

Pri predsedniku se bo skromneje jedlo

Predsednik se je odločil za varčevalne ukrepe. Žurnal24 main
Predsednik republike bo varčeval. Potem ko smo ga na Žurnalu po predvidenih ukrepih prvič povprašali že 21. novembra, je zdaj predstavil, čemu se bo letos odpovedal.

Na Žurnalu smo ga o varčevalnih ukrepih povprašali že 21. novembra, ko je varčevanje napovedal predsednik vlade Borut Pahor. Takrat so se v uradu predsednika lotili preučevanja, kje bi lahko privarčevali. Danes je urad objavil seznam stvari, ki se jim bo predsednik Danilo Türk v kritičnem letu 2009 odpovedal.

Plače za razred dol
Plače predsednika republike in funkcionarjev so določene z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju, so sporočili iz urada. Predsednik republike bo vladi predlagal sprejem prehodne določbe zakona, s katero bi plače predsednika in funkcionarjev v uradu predsednika republike za čas trajanja finančne krize razvrstili v plačne razrede, ki so za en razred nižji od sedanjih. Do ustrezne pravne rešitve bo predsednik republike del svoje plače v višini enega plačnega razreda namenjal Društvu varnega zavetja Pomurje – Varni hiši za ženske in otroke, žrtve nasilja iz Ljutomera. Čeprav naj bi bili plači predsednika republike in predsednika vlade (najvišji, 65. plačni razred) varovani in bi bilo njuno nižanje možno samo s spremembo zakona, je možnost odpovedovanja na tak način že včeraj omenil predsednik državnega zbora Pavel Gantar, ki je dejal, da je rešitev s prostovoljnim odpovedovanjem mimo spremembe zakona možna in jo parlamentarni pravniki že preučujejo.

Manj potovanj in skromnejši prigrizki
Predsednik Türk bo v letu 2009 odšel na manjše število uradnih obiskov v tujino. Obiskal naj bi predvsem države, v katerih obstaja interes slovenskih podjetij za krepitev gospodarskega sodelovanja. Na teh obiskih naj bi ga spremljali tudi predstavniki zainteresiranih večjih slovenskih podjetij, ki pa si bodo stroške poti krili sami. Urad se bo vključil tudi v skupno javno naročilo za opravljanje storitev letalskih prevozov, ki ga bo izpeljalo ministrstvo za javno upravo.

Na uradu bodo omejili porabo materialnih stroškov. Skromnejše bodo postale tudi pogostitve na sprejemih v uradu in ob vseh drugih priložnostih. V primeru več sprejemov na isti dan s strani različnih državnih organov bo urad predlagal izvedbo enega sprejema s skupnim gostiteljstvom.

Na področju investicij in investicijskega vzdrževanja bodo v letu 2009 opravljene le nujne investicije, vse ostale investicije pa bodo odložene na kasnejše obdobje. Edina izjema bo predvidena investicija v dvigalo za invalide, s katerim urad predsednika republike trenutno še ne razpolaga.

Urad sicer ocenjuje, da bo učinek napovedanih varčevalnih ukrepov prispeval k 10- do 15-odstotnemu znižanju porabe urada, ki je trenutno določena s proračunom za leto 2009. Javnost bo preko mesečnih poročil, ki bodo objavljena na spletu, lahko spremljala porabo urada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.