Slovenija
2765 ogledov

Pri rdeči luči stekel pred gasilce na nujni vožnji

Namerno stekel pred gasilsko vozilo na nujni vožnji PU Kranj
Neverjetna objestnost pešca na Polici pri Naklem.

"Gorenjski prometni policisti so podlagi prijave Gasilsko reševalne službe Kranj ta teden preverjali nezaslišano dejanje pešca, ki je v nedeljo zvečer okoli 21.17 na Polici pri Naklem na nujni interventni vožnji pri rdeči luči na semaforju za pešce nenadoma stekel pred gasilsko vozilo in čez cesto," so sporočili s kranjske policijske uprave. Priložili so tudi posnetek tega nespametnega dejanja, ki si ga lahko ogledate spodaj. Ko je pešec opravil svoj "izziv" se je glede na zbrane podatke s še eno osebo, ki ga je čakala na nasprotni strani ceste, zelo ignorantsko smejal in veselil.

Po več dneh so domnevnega kršitelja v sredo izsledili, gre za odraslo osebo, proti njemu vodijo prekrškovni postopek. Lahko bi rekli, da ima še srečo, da ga obravnavajo polisti in ne travmatologi ali bognedaj pogrebna služba. 

"Iz posnetka je razvidno, da v ravnanju osebe ne gre za napako ampak namerno dejanje in izzivanje usode, saj oseba na eni strani ceste najprej nekaj časa čaka na gasilsko vozilo, ki se mu približuje s sireno in modrimi lučmi, potem pa nenadoma steče pred vozilo in čez cesto. Gasilsko vozilo je imelo v svoji smeri vožnje zeleno luč na semaforju, pešec pa rdečo in bi se moral ustaviti že zaradi tega. Še bolj zastrašujoče pa je, da je bil v trenutkih pred nevarnim in nenadnim dejanjem na temnem delu v počepu skrit za prometno signalizacijo," so sporočili policisti. 

Česa takega še nisem doživel

Voznik, ki je uspel ustaviti, je policistom povedal: "Peljali smo se proti križišču. V daljavi sem opazil temno senco in nekaj skritega za prometnim znakom. Zato sem stopnjo pazljivosti še povečal in še dobro da sem jo, saj je pešec nekaj metrov pred našim prihodom na križišče nenadoma stekel na cesto in mimo nas. Z močnim zaviranjem sem preprečil nesrečo. Zgrožen sem. Nisem pričakoval take objestnosti. Česa takega še nisem doživel."

Policisti so ogled posnetka pospremili z besedami, da gre za nezaslišano, izredno neodgovorno ter nespoštljivo obnašanje in pravijo: "Kdor ne spoštuje voznikov na nujni vožnji, naj jih vsaj ne ovira pri nudenju pomoči drugim!" 

Gorenjski policisti in gorenjske reševalne službe (brez NMP) so lansko leto opravile več kot 2500 nujnih voženj, kjer so se do prihoda na mesto dogodka praviloma uporabljali posebni svetlobni znaki vozil s prednostjo. Gorenjski policisti so opravili približno 1.000 takih voženj, kranjski poklicni gasilci pa okoli 500. Kljub visoki številki interventnih voženj so prometne nesreče vozil s prednostjo zelo redke. Kranjski poklicni gasilci lani niso bili udeleženi v prometnih nesrečah na nujnih vožnjah, gorenjskih policisti pa v dveh manjših. V enem primeru je bilo poškodovano samo policijsko vozilo, ki se je drugemu vozilu umikalo na pločnik, v drugem primeru pa sta policijsko in drugo vozilo trčili z vzvratnimi ogledali.

V vseh primerih nujnih voženj je šlo za situacije, kjer je bilo ogroženo življenje, zdravje ali premoženje večje vrednosti, za požare, huda kazniva dejanja ali kjer je grozila nevarnost.

Vsaka nujna vožnja je zelo zahtevna in zahteva posebno zbranost, izkušnje in veliko predvidevanja. Zato si želimo, da bi vsi udeleženci razumeli, da modra luč pomeni nekaj nujnega in neodložljivega ter da bi se po tem tudi dosledno ravnali.

Komentarjev 2
  • pikijakob 21:18 13.april 2018.

    5 let zapora takim.

  • munja 08:47 13.april 2018.

    Ja, pa kaj se bo še kdo izmislil v tej naši Sloveniji!! Izreči mu je potrebno čimvišjo možno kazen, da mu kaj takega niti slučajno ne bo prišlo več na misel, pa za poduk drugim, ki delajo neumnosti. Ljudi je ...prikaži več potrebno zaposlit, imajo preveč časa in počnejo bedarije, tudi življenjsko nevarne.