Slovenija
21 ogledov

Pri sadju in zelenjavi našli več nepravilnosti

tržnica Anže Petkovšek
Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje je od januarja do aprila na mestnih in primestnih tržnicah nadzoroval sadje in zelenjavo glede na označenost in kakovost s poudarkom na poreklu ter sledljivosti tega blaga. Ugotovili so več nepravilnosti.

Skupno so kmetijski inšpektorji in inšpektorji za kakovost živil opravili 260 pregledov na 20 večjih tržnicah po Sloveniji, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje. Inšpektorat pa bo s tovrstnimi kontrolami nadaljeval.

Inšpektorji za kakovost živil so v 85 pregledih od skupno 126 pregledov stojnic ugotovili kršitve v označevanju, od tega v 59 pregledih lažje kršitve, kjer so bile oznake prekrite z blagom ali slabo čitljive, manjkal je eden od podatkov oznake.

V 26 pregledih pa so bile kršitve hujše, kjer je bilo blago brez oznak, brez oznake porekla ali z napačno označeno državo porekla – zavajanje s poreklom.

V primerih lažjih kršitev so izrekli 59 opozoril, pri težjih kršitvah pa so izdali 11 odločb in 21 glob na kraju samem.

Sicer pa kmetijska inšpekcija nepravilnosti ni ugotovila na 77 prodajnih mestih, inšpekcija za kakovost živil pa na 41 prodajnih mestih.

Komentarjev 1
  • Realist 10:57 22.maj 2012.

    Na tržnicah je vse več nepravilnosti in prodaja se tudi roba, ki ni domača in tako se zavaja vse potrošnike. Se strinjam, to je potrebno kaznovati. Po drugi strani, pa sedaj lahko domače izdelke kupiš tudi že v trgovinah. Ne ...prikaži več sicer v vseh, ampak recimo pri Tušu veliko povdarjajo predvsem kakovost in svežino in na njihovih policah lahko tako najdeš veliko slovenskih izdelkov. Na zadnje si lahko samo pri njih kupil domače slovenske paradižnike Lušt, ki so bili vzgojeni v Prekmurju. In s tem najbolj podpirajo slovensko gospodarstvo.