Slovenija
10 ogledov

Pri samomorih mediji z rezervami

Napoved samomora, četudi preko spleta, prijavite, pravijo na policiji. (Foto: iS Žurnal24 main
Letošnji memorial Leva Milčinskega bo potekal pod naslovom Mediji in samomor. Poročanje slovenskih medijev se počasi izboljšuje, še vedno pa ostaja precej rezerv.

Slovensko združenje za preprečevanje samomora, Psihiatrična klinika Ljubljana in ZRC SAZU bodo na 4. memorialu Leva Milčinskega izpostavili problem samomorilnosti in vlogo medijev pri tem. Kot pravijo, lahko pri preprečevanju oziroma zmanjševanju posledic "zelo pomembno vlogo odigrajo mediji, saj je njihova vsesplošna prisotnost, pa tudi možnost informiranja ter pomoči neprecenljiva. Poleg posredovanja točnih in hitrih informacij se lahko mediji izkažejo tudi kot pomočniki pri pravočasnem prepoznavanju in usmerjanju ogroženih posameznikov in skupin." Vendar pa je lahko moč medijev kdaj tudi škodljiva, če jo izrabijo za senzacionalno poročanje, špekuliranje, namigovanja ...

Izdali priročnik za odgovorno poročanje o samomoru
Ob letošnjem svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki smo ga obeležili 10. septembra, so sicer na Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ) predstavili priročnik za odgovorno poročanje o samomoru. Kot je dejala Saška Roškar z IVZ, so se zanj odločili, ker raziskave kažejo pomemben vpliv medijev na preprečevanje samomora. Poudarila je, da v primeru neprimernega načina poročanja o samomoru lahko pride do posnemanja učinka samomorilnega vedenja; na drugi strani lahko s primernim poročanjem prispevamo k preventivi.

Na IVZ ocenjujejo, da slovenski mediji o samomoru poročajo vedno bolje, predsednica novinarskega častnega razsodišča Ranka Ivelja pa je k temu dodala, da je pri poročanju še veliko neznanja, senzacionalističnih teženj v novinarskih prispevkih in neobčutljivosti do svojcev ter drugih prizadetih.

V Sloveniji je lani samomor naredilo 448 ljudi. Predvsem narašča število samomorov med mladimi (starostna skupina od 14 do 19 let), kjer smo nad evropskim povprečjem. Več informacij o tej tematiki in Renatino zgodbo, ki je lahko za zgled vsem, ki se ubadajo s težavami, lahko najdete v člankih Strah nas je priznati, da imamo težave ter Dolga vrsta do psihiatra.

Spored delavnic
Da bi čim bolj razgrnili problematiko medijskega poročanja o samomorih, so na memorial povabili številne priznane govornike, v popoldanskem času pa bodo potekale delavnice. Celoten program si lahko ogledate na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.