Slovenija
64 ogledov

Pri Sfingi sodelovala tudi Siddharta

1/46
Žurnal24 main
V začetku aprila bo premiera slovenskega dokumentarca o prvem prostem vzponu na najtežjo slovensko visokogorsko smer. Film nosi naslov Sfinga, pesem zanj je prispevala Siddharta.

Težko pričakovani igrani dokumentarec o prvem tehničnem in hkrati tudi prvem prostem vzponu na najtežjo slovensko visokogorsko smer bo premierno predvajan 13. aprila v Cankarjevem domu.

Fotografije s snemanja si lahko ogledate v GALERIJI, napovednik filma pa TUKAJ.

Sfinga, ki se nahaja na vrhu Severne triglavske stene, je vrsto let med alpinisti vzbujala strahospoštovanje. Prvič sta vrh osvojila šele Ante Mahkota in Peter Ščetinin leta 1966. Skoraj 30 let kasneje sta vzpon prosto preplezala Gregor Kresal in Miha Kajzelj.

Kresal, sicer scenarist in organizacijski vodja projekta Sfinga, nam je že pred časom napovedal, da so se dela lotili perfekcionistično in zato tudi pričakujejo dober rezultat. "Zame gorniški filmi že 50 let niso pokazali presežka. Imeli smo dobre črno-bele filme, a od takrat naprej nisem videl filma, ob katerem bi me vrglo s stola in bi rekel, da je ta malo drugačen, boljši. In namen je, da bi pri ljudeh dosegli ravno to − jim pokazali, da znamo dobro narediti tak film," nam je dejal Kresal.

Glasbeno podlago prispevala Siddharta
Prvo mnenje o zasnovi filma si že lahko ustvarite: na TEJ POVEZAVI namreč objavljamo napovednik filma, za katerega je pesem prispevala skupina Siddharta. Že napovednik za film je nekoliko drugačen od ostalih. "S skupino Siddharta smo že pred snemanjem sklenili dogovor, da nam za film odstopijo pesem Narava z njihove zadnje plošče Saga, mi pa temu doživetemu poklonu slovenski naravi pripravimo videospot, ki bo hkrati tudi napovednik filma," so zapisali soustvarjalci filma.

Za režijo in scenarij je poskrbel Kresal, za montažo Rožle Bregar in Gašper Kocjančič, direktor fotografije pa je Matej Križnik.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.