Slovenija
12140 ogledov

Takšno zapiranje države predlaga svetovalna skupina

covid-19 Epa
Vodja posvetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar pojasnjuje, kaj pomeni manjše prostovoljno zaprtje družbe.

V času jesenskih počitnic namreč predlagajo manjše prostovoljno zaprtje družbe. "Pred nami so počitnice, veliko ljudi bo vzelo dopust, kar pomeni, da se že nekoliko zmanjša število druženj. Izkoristimo ta čas za izlete v naravo, preživljajmo čas z družinskimi člani, se izogibajmo večjih združevanj, obiskov trgovskih centrov. Tako lahko vplivamo na nadaljnje večanje števila okužb. Ko smo pomladi naredili mini zaprtje, smo videli, da je deset dni imelo pomemben vpliv na epidemijo," je pojasnila za Odmeve TV Slovenija. 

Število okuženih v zadnjem tednu intenzivno narašča, še posebej pa je zaskrbljujoč podatek o visokem deležu pozitivnih testov, kar po besedah Logarjeve lahko vpliva na zasedenost bolniških postelj. "Odločili smo se, da bomo ukrepe prilagajali zasedenosti intenzivnih postelj. Mejnik za bolj drastično ukrepanje je zasedeni dve tretjini intenzivnih postelj oziroma 150 bolnikov intenzivnih enotah," je pojasnila. 

O tem, da ni izključeno niti zaprtje države, je v ponedeljek v državnem zboru govoril tudi predsednik vlade Janez Janša. 

Poleg slabe precepljenosti na hitrejše širjenje okužb vpliva neupoštevanje in slabše preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT, začetek študijskega leta in hladnejše vreme, ki nas sili, da smo več v zaprtih prostorih, kjer je širjenje bolj enostavno. 

Starostna struktura v intenzivnih enotah je podobna kot v zadnjih tednih, nekoliko se sicer zvišuje povprečna starost. V intenzivni terapiji še naprej prevladujejo necepljeni. Po njenih podatkih je na intenzivnih oddelkih manj kot 10 odstotkov takih, ki so cepljeni in nimajo dejavnikov, ki bi vplivali na učinkovitost cepiva.

dezurni@styria-media.si 
 
 

Komentarjev 20
  • Tupamaros 11:17 19.oktober 2021.

    Nimate nič pametnejšega in novega? Zatohlo zadevo se ne splača komentirati.

  • lovro4 10:32 19.oktober 2021.

    Eno samo, večno, neskončno laganje. Bla, bla, bla,.... še malo objavljanja izmišljenih števil (a ne, Žurnal, števil, ne številk), potem pa spet bla, bla, bla,.. Ma naj zaprejo vse skupaj, tole greznico, ZLOvenija poimenovano, pa bo mir.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 09:43 19.oktober 2021.

    Naj se SDS ovci nehajo zbirati na predvolilnih seansah kjer poveličujejo lik in delo velikega maršala Twita. Tam se vsi družijo brez zaščite. Krivi za porast okužb so pa protestniki. Naj SDS ovci pometajo pred svojim pragom.