Slovenija
115 ogledov

Pri tem prekršku inšpektorji ne pišejo glob

FURS Saša Despot
Ponovna uvedba glob za kupce, ki ne vzamejo računa za kupljeno blago ali storitev, je pred dobrim letom dvigala ogromno prahu. Kakšen je epilog po dobrem letu od uvedbe?

Niti finančni niti tržni inšpektorji niso za zdaj izdali globe v višini 40 evrov, ki jo je lani uvedel zakon o davčnih blagajnah. So pa finančni inšpektorji 14 potrošnikov opozorili, ker niso vzeli računa. Tržni inšpektorji niso izdali nobenega opozorila.

"To potrjuje naše obljube iz začetka leta, da naš namen ni kaznovanje posameznikov, ki računa ne vzamejo, temveč je naš namen spodbujanje potrošnikov, da zahtevajo in vzamejo račun od ponudnikov blaga in storitev," je pojasnila Barbara Škrinjar, predstavnica finančne uprave, ki je navedla, da s tem želijo potrošnike spodbuditi, da jim "to pride v navado" in na ta način dvigati "davčno kulturo".

Globa za potrošnike, ki nimajo računa neposredno ob odhodu iz poslovnega prostora, sicer ni povsem nova stvar. Že leta 1992 je v višini 500 tolarjev predvideval zakon o prometnem davku.

Namesto palice potrošnike premamili s korenčkom

Finančna uprava se doslej za motivacijo kupcev pri računih še ni uporabila palice, ampak je v zadnjem letu številne navduševala s "korenčki". Za preverjanje računov so podeljevali finančne nagrade.

Aplikacijo "Preveri račun", je na svoj telefon preneslo že okoli 111.000 potrošnikov, ki so doslej vsaj enkrat preverili tri četrtine vseh izdajateljev računov, ki uporabljajo davčne blagajne.

Z novim letom pa na Finančni upravi RS uvajajo novo oziroma prenovljeno nagradno igro.

"S to nagradno igro že drugo leto spodbujamo potrošnike k jemanju računov. Letos jih skušamo še posebej spodbuditi, da zahtevajo in vzamejo račun od podjetij in podjetnikov, ki opravljajo storitve na domu (npr. pleskarji, vodovodarji, električarji, gradbinci in parketarji)," je povedala predstavnica finančne uprave, ki je prej omenjene obrtnike in podjetnike označila kot glede izdajanja računov sodijo med najbolj rizične davčne zavezance. Njihov nadzor pa je za inšpektorje težaven, saj storitve potekajo na domu za zaprtimi vrati.

Komentarjev 8
  • dren 06:50 09.januar 2017.

    Edini ukrep, ki bi deloval, je ponovna uvedba možnosti zmanjšanja davčne osnove za dohodnino s predložitvijo računov za razne namene ( tako kot je že bilo v preteklosti).Davčna disciplina bi se močno popravila, država bi zaslužila z DDV! Žal je ...prikaži več bila ta možnost ukinjena le zato, da je država lahko predizpolnila dohodninske napovedi!

  • ljimonad 16:09 08.januar 2017.

    ma kako kaznovanje,. po nobenem zakonu te ta inšpektor ne sme fizično ustavljati, torej greš lepo mimo njega kot da je zrak in zgodba je končana. pa kdo bi danes v trgovini še prodajal robo brez računa, v gostinskem lokalu ...prikaži več pa tako ali tako ni nič od vzetega ali ne vzetega računa dokazljivo (bil sem samo na stranišču, rundo je plačal kolega, lastnik me je počastil.....), zato je bolje da nehajo z to bedarijo

  • Snežinko 19:47 07.januar 2017.

    Točno tako, in eden izmed njih je recimo novi zakon o javljalnikih CO: zakon JE, kazni pa NI predvidene...