Slovenija
45 ogledov

Pri Velikem Rogatcu požar znova močnejši

Požar na Trstelju Anže Petkovšek
Popoldan veter razpihal požar na območju Velikega Rogatca. Zdaj je na 20 do 25 hektarih.

Veter ponovno razpihal požar

Potem ko so zgornjesavinjski gasilci s pomočjo vojaških helikopterjev danes že omejili požar na območju Velikega Rogatca v občini Luče, se je požar pozno popoldne zaradi vetra ponovno razširil. Zadnja ocena je, da se razteza na območju od 20 do 25 hektarjev, širše na tem območju je tudi veliko dima.

"Veter nam je naredil precej preglavic, potem ko smo požar že imeli omejen," je dejal vodja intervencije Tomaž Funtek. Da bi preprečili nadaljnje širjenje požara, so zaprosili še za tretji helikopter.

Pri gašenju požara sodeluje 15 gasilskih društev zgornje Savinjske doline od Solčave do Mozirja. Popoldne so zaradi preutrujenosti že menjali enote, ponoči pa bodo za požarno stražo aktivirana štiri društva. Naloga požarne straže bo ščititi spodnji rob požara, da se ogenj ne bi razširil v dolino.

Ker je na območju veliko dima in nevarnost krušenja kamenja, je vodja intervencije Funtek izdal tudi opozorilo ljudem, naj ne hodijo na območje Velikega Rogatca in Lepenatke, saj s svojo prisotnostjo ovirajo intervencijo in se izpostavljajo nevarnosti.

Požar na Krasu pogašen

Pomoč pri gašenju sta včeraj dva helikopterja Slovenske vojske nudila pri gašenju požara na območju med Škrbino in Trsteljem v Občini Komen. Požar jim je v popoldanskih urah sicer uspelo pogasiti, so pa gasilci zaradi velike možnosti vnovičnega vžiga tudi čez noč ostali na terenu.

Okrog 200 gasilcev je v nočnem času izvajalo predvsem požarno stražo ter gasilo manjše izbruhe na požarišču. Danes bodo nadaljevali s čiščenjem robov, da v primeru poslabšanja vremenskih razmer ne bi prišlo do ponovnega vžiga.

Zaradi velike razsežnosti požara na površini okoli 50 hektarjev je bil aktiviran državni načrt v primeru velikih požarov v naravnem okolju. Pomoč sta Sloveniji ponudili tako Italija kot Hrvaška, vendar helikopterja nista bila potrebna. Požar je včeraj gasilo skupno več kot 250 gasilcev iz 43 gasilskih enot.

Kriminalistični tehniki so opravili ogled požara, vendar niso mogli ugotoviti vzroka. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Na Kozini več manjših požarov

Na območju občine Hrpelje-Kozina, natančneje med Kozino in naseljem Klanec pri Kozini, pa se je v zadnjih  desetih dneh, kljub razglašeni veliki požarni ogroženosti naravnega  okolja, pripetilo kar sedem manjših travniških  požarov. Zaradi hitre in učinkovite intervencije gasilcev in okoliških prostovljnih  gasilskih  društev, ki so požare pogasili, je pogorela le suha trava in nekaj podrasti, požar pa ni zajel širšega območja in ni povzročil materialne škode, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Vzrok za nastanek požarov policisti še preiskujejo, zato policisti prosijo predvsem lokalne prebivalce, da morebitne informacije v povezavi z nastankom travniških požarov čim prej sporočijo najbližji policijski postaji, na telefonsko številko 113 ali pokličejo na anonimni telefon 080 12 00.

Komentarjev 2
  • Peppi 17:27 12.avgust 2013.

    Oxxo ne vem zakaj bi zaradi treh ali štirih helikopterjev hvalili celo vojsko. Lahko bi te helikopterje imela policija ali celo civilna zaščita. Sicer pa je zelo blizu Trstelja nov velik požar, vendar kot kaže na italijanski strani, saj je tu dokaj "mirno."

  • Oxxo 17:09 12.avgust 2013.

    A bo zdaj tudi kdo od "pametnjakovičev" kritiziral Slovensko vojsko???? AJA... sej res... zdaj je pa dobr in fajn, da jo imamo in da lahko priskočijo na pomoč...