Slovenija
52 ogledov

Priboljšek za tisočaka ali dva

Povišanje plače Žurnal24 (vir: ZSSS)
Z novo dohodninsko lestvico bodo razbremenjeni predvsem tisti, ki zaslužijo več, s plačo najmanj dva tisoč evrov neto. "Na žalost je v realnem sektorju izredno malo zaposlenih inženirjev, ki bi prejemali tako plačo," poudarjajo pri ZSSS.

Ministrstvo za finance, ki ga je do nedavnega vodil Dušan Mramor, je pripravilo spremembo dohodninske zakonodaje, po kateri bi med 2. in 3. dohodninskem postavili še en davčni razred pri davčni osnovi v višini 48.000 evrov s 34 odstotno obdavčitvijo. V četrtem davčnem razredu se zniža stopnja dohodnine z 41 na 39 odstotkov, v petem pa ostaja enaka.

PREBERITE ŠE: 

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije povečanje progresivnosti dohodninske lestvice sicer pozdravljajo, a poudarjajo, da se z načrtovanimi spremembami razbremenitev razvojnega kadra in inžinerjev ne bo zgodila. "Sicer so dodali vmesno stopnjo v višini 34 odstotkov kot tudi znižali stopnjo 41 na 39 odstotkov, vendar bodo iz tega naslova največ pridobili najbolje plačani," poudarjajo pri ZSSS. 

Izračunali so, da bodo tisoč eurov na letni ravni zaradi davčne reforme pridobili zaposleni, ki imajo 4.060 evrov bruto plače na mesec. "Na žalost je v realnem sektorju izredno malo zaposlenih inženirjev, ki bi prejemali tako plačo," poudarjajo pri ZSSS. "Torej ključnih razbremenitev razvojni in najproduktivnejši kader v Sloveniji ne bo deležen. Glede na predlog bodo ti z 2.800 evrov bruto plače, ki dejansko predstavljajo razvojni kader, na letni ravni pridobili zgolj 173 evrov Ministrstvo bo po drugi strani tem najbolje plačanim, ki služijo nad 8.000 evrov bruto na mesec, torej 0,48 odstotkom davčnim zavezancev podarilo 2.390 eur ne leto."

Natančen izračun | Avtor: ZSSS ZSSS

Prepričani so, da ministrstvo na ta način razbremenjuje najbolje plačane državne funkcionarje, torej poslance, ministre, najbolje plačane javne uslužbence in direktorje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • allstarr111 13:51 18.julij 2016.

    a obstaja kakšen račun da tem ljudem z donacijami nekako pomagamo da prebrodijo tole nastalo krizno situacijo,

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:56 18.julij 2016.

    Ker bogati še nimajo dost bogatije.