Slovenija
35 ogledov

Priboljški za socialni mir

010608_delavec_kovinar_istock Žurnal24 main
Uprave nekaterih podjetij bi plače dvignili, če se v to ne vmeša sindikat.

Sindikalisti ponudbe uprav po dvigu plač zavračajo, ker se “ne pustijo podkupovati”, nam je zaupal dobro obveščen vir, ki ni želel biti imenovan. Po njegovem se sindikalisti bojijo, da bi delavci zaradi sklepanja tovrstnih dogovorov brez pogajanj potegnili kratko. Tega nam sicer ni priznal nobeden od sindikalistov.

(Ne)radodarni delodajalci
Neuradno smo izvedeli, da naj bi višje plače dobili delavci v Nožih Ravne in Merkurju. V koroški jeklarski družbi to zanikajo. Generalni direktor Darko Ravlan nam je zabrusil, da “so to čenče”, in se z nami o tem sploh ni želel pogovarjati, nato nas je napotil na službo za odnose z javnostmi, od koder so sporočili: “ V nobeni izmed družb v skupini SIJ – Slovenska industrija jekla – nismo povišali plač in jih, žal, zaradi težkih gospodarskih razmer v bližnji prihodnosti tudi ne nameravamo.

V Merkurju pa trdijo, da gre za redno usklajevanje plač, saj želijo nivo najnižjih plač držati nad zakonskim minimumom. Delavci z najnižjo plačo 670 evrov bruto bodo oktobra prejeli 30 evrov bruto več, so zapisali v uradnem odgovoru. Prejemniki plač, ki so nad tem zneskom, pa bodo morali po neuradnih informacijah počakati na boljše poslovne rezultate. Takoj po delavskih nemirih v Gorenju pa je vodstvo Merkurja med zaposlene menda razdelilo tudi anketo, s katero so preverjali vzdušje v podjetju, so nam povedali delavci.

Plače delavcem samoiniciativno dvigujejo tudi druga podjetja. Mimo sindikata se je delu plač v korist najslabše plačanim delavcem nedavno odpovedala uprava Mercatorja.

Kje naj bi zviševali?
Talum Kidričevo. S sindikati so se dogovorili, da bo najnižja plača 600 evrov neto.

Eti Elektroelement. Delavci bodo dobili enkraten dodatek v dveh delih; pri oktobrski plači 120 evrov, pri novembrski pa 60.

Rotomatika. S prehodom na 40-urni delavnik so se zaposlenim plače zvišale nazaj za deset odstotkov.

MNENJI
Boris Mazalin, predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije

Dvigovanje plač v nekaterih podjetjih mimo sindikatov je marketinška poteza, dedek Mraz uprave. Tako delavcem poskušajo pokazati, da njihova odločitev ni stvar pogajanj s sindikati in da lahko pričakujejo priboljšek le brez sindikatov.

Drago Lombar, predsednik KNSS Neodvisnost
Če o dvigu delavskih plač ni uradnega dogovora s sindikati, lahko delodajalci pozneje rečejo, da je to le enkratni dodatek. Gre za trenutno gašenje razmer. Je pa pri tem viden strah delodajalcev pred tem, kar se je zgodilo v Gorenju in Muri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.