Slovenija
29 ogledov

Pričakajo jih v barvah

Koper Nataša Čepar
Obletnica. Krizni center ponujal zatočišče 29 otrokom. Prihajajo predvsem zaradi težav v družini.

Koper. “Želja ob odprtju, da bi imeli čim manj dela, se žal ni uresničila,” je po enem letu delovanja Kriznega centra za otroke in mladostnike dejala njegova vodja Doroteja Rogelja Majerič.

V centru so imeli od začetka 29 namestitev; največ je bilo otrok, mlajših od 14 let. Glavni vzrok prihoda v center so bile hude konfliktne razmere v družini. “Otroci so nam zaupali, da so se pred prihodom k nam najbolj bali belih sten in injekcij, pričakale pa so jih barve in toplina,” razlaga Rogelja Majeričeva. Kot dodaja, se zavedajo, da otroci in mladostniki potrebujejo veliko poguma, da prekinejo nevzdržne razmere, v katerih se znajdejo. K njim lahko pridejo sami ali na predlog centra za socialno delo in drugih pristojnih služb.

Namestitev je prostovoljna in začasna, traja pa lahko največ 21 dni; v izjemnih primerih bivanje podaljšajo za še enkrat toliko. Ob kriznem centru pa v isti zgradbi deluje tudi dnevni center, ki ponuja strokovno pomoč ter organizira številne ustvarjalne delavnice in športne dejavnosti. Trenutno ga obiskuje 57 otrok in mladostnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.