Slovenija
97 ogledov

Pričakujejo, da bo vlada zavihala rokave

dom za upokojence Profimedia
V Srebrni niti po potrditvi novele zakona o dolgotrajni oskrbi od vlade pričakujejo, da bo zavihala rokave. V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pozdravljajo referendumsko potrditev sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi, saj to pomeni pridobitev časa za sprejetje nujnih popravkov zakona in povezanih pravilnikov

Predsednica Društva Srebrna nit Biserka Marolt Meden po potrditvi novele zakona o dolgotrajni oskrbi na nedeljskem referendumu od vlade pričakuje, da bo zavihala rokave in poskrbela, da ljudje ne bodo ostali brez pravic. Prejšnji zakon namreč v veljavo stopa s 1. januarjem, novela pa naj bi veljala šele kasneje, ko bodo znani uradni rezultati.

Marolt Meden je v izjavi za STA in Radio Slovenija spomnila, da bodo uradni rezultati referenduma znani šele konec januarja, vse do takrat pa novela ne bo uveljavljena, prejšnji zakon vlade Janeza Janše pa začne veljati 1. januarja 2023.

Zato imajo predsednik vlade Robert Golob ter ministra za delo in zdravje Luka Mesec in Danijel Bešič Loredan pred sabo izjemno pomembne naloge. Upravičiti bodo morali zaupanje ljudi, ki verjamejo, da bodo uredili slab zakon prejšnje koalicije, da ljudem januarja ne bodo odvzete pravice, je dejala.

Pričakuje, da bo vlada pri pisanju novega zakona upoštevala stališča stroke, izvajalcev in uporabnikov, nov zakon pa bo starejšim zagotovil ustrezne pravice: "Od koalicije, ki smo ji na nek način izkazali zaupanje, pričakujemo, da temeljito zaviha rokave," je poudarila.

Novo ministrstvo za solidarno prihodnost, katerega ustanovitev je po potrditvi zakona o vladi na nedeljskem referendumu vendarle mogoča, po njenih besedah predstavljala upanje, saj naj bi združevalo vse, "kar je treba narediti na tem področju".

Po njenih besedah je nasprotna stran v času kampanje "objavljala stvari, ki sploh niso predmet novele, ki zgolj zamika dva segmenta dolgotrajne oskrbe za eno leto". Vsak, ki je prebral zakon prejšnje vlade, je lahko ugotovil, da se ga ne da izvajati, da je slab in nerazumljiv. Prav tako je nejasen glede pravic, ki pripadajo posamezniku, je poudarila.

Spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi predvidevajo enoletni zamik začetka izvajanja lani sprejetega zakona, ki sistemsko ureja področje dolgotrajne oskrbe, tako oblike institucionalnega varstva kot na domu. Spremembe zakona prinašajo tudi dodatna sredstva za dvig plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva ter za kadrovsko širitev v višini okoli 30 milijonov evrov.

Pridobili čas za nujne popravke

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pozdravljajo referendumsko potrditev sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi, saj to pomeni pridobitev časa za sprejetje nujnih popravkov zakona in povezanih pravilnikov, je za STA navedel sekretar skupnosti Denis Sahernik.

Na podlagi izhodišč, ki so se izoblikovala skozi dosedanje razprave, in dodatnega časa, ki ga zagotavljajo spremembe, je v sodelovanju z vsemi deležniki mogoče sprejeti popravke, ki bodo dejansko vsem državljankam in državljanom omogočili dostop do potrebnih storitev dolgotrajne oskrbe, ne glede na njihovo premoženjsko stanje, kraj bivanja in druge osebne okoliščine, meni.

Pri tem bo po njegovih besedah ključen odmik od prakse, po kateri se v pripravo zakona ni vključevalo strokovne in zainteresirane javnosti, številne strokovne pripombe pa v večini primerov niso bile upoštevane.

Volivci so na nedeljskem referendumskem glasovanju prižgali zeleno luč zakonom o vladi, o RTVS in o dolgotrajni oskrbi. Za uveljavitev sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi je glasovalo 62,23 odstotka volivk in volivcev, proti pa glasovalo 37,78 odstotka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.