Slovenija
6206 ogledov

Pričakujejo, da se bo na RTVS zgodilo tudi to

RTV Slovenija Žurnal24 main
Po odločitvi ustavnega sodišča, da odpravi zadržanje dela novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), se bo na ustanovni seji sestal novi svet RTVS.

 

Prva seja novega sveta se bo odvila, potem ko je ustavno sodišče sporočilo, da ni zmožno dovolj hitro priti do vsebinske odločitve glede skladnosti novele z ustavo. Ker se odločitev torej odmika v nedoločljivo prihodnost, je sklenilo, da preneha veljati sklep o začasnem zadržanju dela novele. Ta je onemogočal konstituiranje novih upravljavskih organov, obenem pa so javni radio in televizijo vodili vršilci dolžnosti direktorjev.

Pred novim svetom veliko nalog

Po odločitvi sodišča pa so tako zdaj odprta vrata konstituiranju novega sveta RTVS, ki bo nadomestil dosedanji programski in nadzorni svet RTVS. 17-članski svet, ki ga sestavlja šest predstavnikov zaposlenih in 11 predstavnikov javnosti, se bo torej danes sestal na ustanovni seji, na kateri bodo po pričakovanjih izvolili predsednika sveta in začeli delo.

Nalog, ki jih čakajo, ni malo, med prvimi bo imenovanje predsednika štiričlanske uprave, ki bo po noveli zakona o RTVS vodila in upravljala javni zavod. Predsednika uprave bo svet RTVS imenoval na podlagi javnega razpisa, še dva člana bo svet imenoval na predlog predsednika uprave, delavskega direktorja pa bodo izvolili zaposleni na zavodu.

Tako je pričakovati, da bo svet danes oblikoval tudi razpisno komisijo, ki bo nato pripravila razpisno dokumentacijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • Pierre 17:50 05.junij 2023.

    Herkul bo v ta Avgijev hlev napeljal reko in splaknil ven Janševo govno.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 17:03 05.junij 2023.

    Kaj bodo na MMC odstranili oz. zamenjali moderatorja ? Ker sedanji rusofil nima kaj počet na takšnem delovnem mestu.

  • lojs 15:38 05.junij 2023.

    folku je težko dopovedat, da politika ni samo tistih 90 izbrancev v parlamentu, pa še to niso vsi politiki, ker svoboda sploh ni politična stranka, ampak samo gibanje in tudi v vladi ni nobene politike ... če bi danes golob ...prikaži več izjavil, da sije sonce, sem prepričan, da bi ga večina podprla ... bedakom ni pomoči ... politika sploh ne obstaja in zemlja je vsak dan bolj ploščata