Slovenija
15 ogledov

Pričakujejo več turistov in razvoj

<razno> 14.07.09 obala, morje, plaza, ljudje, dopust, pocitnice, Hrvaska, Saša Despot
Mnenja. Hrvati večinoma upajo na višji življenjski standard, bojijo pa se podražitev.

"Mislim, da se z vstopom v EU ne bo veliko spremenilo, plače se v kratkem času zagotovo ne bodo zvišale. Ali se bodo zvišale na dolgi rok, je odvisno od gospodarskega razvoja Hrvaške, za katerega pričakujemo, da se bo dvignil po vstopu v EU," pravi 24-letni Puljčan Božan Ingnjatić.

Od Hrvaške pričakuje, da bo izkoristila čim več sredstev iz evropskih skladov za razne projekte, ki bodo zaposlovali ljudi, za dvig standarda in za zagon gospodarskega razvoja.

Lažje zaposlovanje v tujini

"Meni daje vstop Hrvaške v EU možnost za zaposlitev v tuji državi, kjer mi ne bo treba nostrificirati diplome. Priznavanje diplom v Sloveniji denimo stane tisoč evrov," pravi 26-letna Rečanka Maja Šimonović. Predvsem zaradi staršev pa se boji, da bi lahko vstop v EU prinesel tudi veliko negativnega. "Naš standard je nižji v primerjavi z večino držav članic, imamo zelo nizke plače, pokojnine, že zdaj ima polovica državljanov na koncu meseca minus. Uvedba standardov EU pa dodatno dviguje cene življenjskih potrebščin ter drugih računov, pri tem pa plače in pokojnine ostajajo nespremenjene," ugotavlja.

"Hrvaška je v EU vstopila prepozno, šele zdaj ko je vse, kar je bilo vrednega, že pobrano. Zdaj pa je Hrvaška zaostala, nič se ni vlagalo v turizem," pravi mlajši Zagrebčan. "Na koncu bomo ugotovili, da pred 20 leti skupna država ne bi smela razpasti. Pri tem je šlo samo za interese določenih ljudi, ki so nato 20 let kradli. Zdaj ni več nič ostalo," pa pravi starejši Zagrebčan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.