Slovenija
5 ogledov

"Pričakujemo konkretne ukrepe"

Ljubljanska urgenca Boštjan Tacol
Skupina neodvisnih zdravnikov zahteva transparentno porabo denarja, materialno odgovornost vodilnih ter jasno ločitev javnega in zasebnega zdravstva

Skupina neodvisnih zdravnikov, povezanih v Iniciativo zdravnikov, zagotavlja, da si bo "do konca" prizadevala za transparentno in strokovno javno zdravstvo. Kot je v imenu iniciative povedal Danijel Bešič Loredan iz bolnice Valdoltra, od odgovornih pričakujejo konkretne ukrepe, da bi do sprememb prišlo takoj. Na ministrstvu iniciativo podpirajo.

Javni zdravstveni sistem v Sloveniji se ne prilagaja spremembam družbe, zato deluje slabo, menijo v iniciativi. Javna sredstva, namenjena zdravljenju bolnikov, se porabljajo netransparentno, brezplačen dostop do storitev javnega zdravstvenega sistema je za bolnike vedno težji, nosilci storitev javnega zdravstva pa na to nimajo vpliva, opozarjajo v iniciativi. V njej so poleg Bešiča še Erik Brecelj z Onkološkega inštituta Ljubljana, Nataša Fikfak iz bolnišnice v Šempetru, Miro Jurančič iz Zdravstvenega doma Sežana in Boštjan Lovšin iz bolnišnice v Izoli.

"Če bodo pravila igre jasno napisana, ne bo prostora za mahinacije - vsak bo vedel, kakšna so pravila igre," je opozoril Bešič. Brecelj pa je dejal, da so odločeni, da spremenijo sistem. "Nič ne bi pomagalo, če bi odstavljali direktorje, če pa sistema ne spremenimo," je dejal.

Zahtevajo transparentno porabo denarja

Zahtevajo transparentno porabo javnega denarja v zdravstvenem sistemu. Opozarjajo, da javni zdravstveni sistem ne deluje racionalno, denar, namenjen zdravljenju pacientov, pa se usmerja v zasebni sektor.

Zavzemajo se za racionalizacijo javnega zdravstvenega sistema. "Določijo naj se kriteriji strokovne in organizacijske racionalizacije na primarnem, sekundarnem in terciarnem nivoju zdravstvenega sistema z jasno opredeljenimi in standardiziranimi kliničnimi postopki," je dejal Bešič.

Za materialno odgovornost vodilnih

V iniciativi menijo, da bi se morali določiti drugačni kriteriji pri izbiri vodstev javnih zavodov. Tako vodilni kot tudi nadzorni organi pa naj prevzamejo tudi materialno odgovornost za napačne odločitve.

Odgovorni naj natančno opredelijo pravice bolnikov in tako razbremenijo pritisk na vse zaposlene v javnem zdravstvenem sistemu, zahtevajo v iniciativi. Kot je poudaril Brecelj, morajo odgovorni na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvu za zdravje ob zmanjševanju mase denarja za zdravstvo jasno povedati, katere storitve ne bodo več plačane iz naslova javnega zdravstva.

Ločitev javnega od zasebnega zdravstva

Jasno je treba ločiti javni zdravstveni sistem in zasebni zdravstveni sistem, je dejal Bešič. Poleg tega pa je treba jasno opredeliti tudi podeljevanje koncesij, je poudaril.

Nenazadnje v iniciativi izpostavljajo sistem javnih naročil. Tega je treba prilagoditi novim evropskim direktivam in posledično zmanjšati ceno medicinskih materialnih stroškov za primerljive skupine posegov in dejavnosti, poudarjajo.

Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, tovrstne iniciative podpirajo. "Njihove ugotovitve so tiste, s katerimi se spopadamo na nivoju zdravstvene politike, zato pričakujemo sodelovanje in z njihove strani tudi konkretne predloge, rešitve," so zapisali.

Po njihovih navedbah je dobro in prav, da se v iniciativo povezujejo zdravniki, saj večino odgovornih mest v zdravstvu zasedajo prav zdravniki. Zato verjamejo, da lahko znatno prispevajo k reševanju nakopičenih težav v zdravstvu.

Komentarjev 1
  • Milan Samide 22:22 09.januar 2013.

    ČESTITAM, le tako bomo doživeli boljšo družbo za vse, za prihodnost otrok in naroda.O tej ODGOVORNOSTI vseh, ki so na javnih funkcijah govori tudi USTAVA RS. V 26.člen-u.26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico ...prikaži več do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.Če bi se politiki in vodilni izvajalci javnih pooblastil zavedali tega člena URS, SI .Država in (njene institucije , izvoljeni poslanci) bi pregnala lopove in od njih zahtevala povračilo škode, ki so jo naredili državi in državljanom. Denar bi dobila od tistih, ki so jo okradli. O tem govori ta 26. člen URS.Se nam vrača upanje, skupaj bo