Slovenija
23 ogledov

"Pričakujemo ne novim davkom"

Hribar Milič meni, da lahko sto tisoč brezposelnih pričakujemo že do poletja. Žurnal24 main
Sanacija bančnega sistema po oceni zbornice ne bo dovolj za gospodarsko okrevanje.

Slovenija bo letos po oceni Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) na veliki prelomnici. Kot kaže, bi lahko v drugem polletju prišlo do odboja od dna in nove rasti, a potrebujemo ukrepe za rast gospodarstva, saj samo sanacija bank in prezadolženih podjetij ne bo dovolj, pravi predsednik GZS Samo Hribar Milič.

"Če bomo hitreje in odločneje ukrepali in izpeljali določene spremembe, imamo možnosti za optimizem," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Hribar Milič.

Optimizem mu vlivajo začetek sanacije bank, s čimer smo naredili nujen korak na poti k boljšemu in lažjemu financiranju gospodarstva, znaki okrevanja na tujih trgih ter ne nazadnje sprejem enotnega dokumenta za boljše poslovno okolje in dvig konkurenčnosti, ki ga je vlada sprejela lani jeseni.

Neuresničene obljube

Glede tega dokumenta na GZS ugotavljajo, da je nekaj ključnih zadev že bilo uresničenih, med obljubljenimi, a še neuresničenimi pa izpostavljajo predvsem zdravstveno reformo. "Nimamo še nič v zvezi z zakonom o zdravstveni dejavnosti, nismo odprli kolektivne pogodbe za zdravstveno dejavnost in nič nismo naredili na področju povečanja učinkovitosti v zdravstvu," je dejal svetovalec generalnega direktorja Goran Novković.

Opozoril je, da se prav tako niso poenostavili postopki črpanja evropskih sredstev ali rešila vprašanja plačil podizvajalcem pri javnih naročilih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.