Slovenija
5175 ogledov

Pričakujete lahko izjemno gost promet

Kolona na avtocesti zurnal24.si
Če se odpravljate na pot, najprej nujno preberite prometno napoved.

Zaradi velikonočnih praznikov pri Družbi za avtoceste opozarjajo na povečan promet konec tedna. "Največ zastojev pričakujemo v četrtek, 29. marca, in petek, 30. marca, pred mejnim prehodom Obrežje," pravijo pri Darsu.

Že danes popoldne je tako bil na južni ljubljanski obvoznici med razcepom Kozarje in Malence zelo zgoščen promet. Prometnoinformacijski center je poročal o 13 kilometrov dolgem zastoju. Gneča in zastoji so bili tudi na cesti Draženci - Ptuj Puhov most. 

Kaj sledi v prihodnjih dneh?

Glede na podatke preteklih let se največ zastojev pričakuje:

- od Ptuja do mejnega prehoda Gruškovje: A4-E59 Maribor–Ptuj–Podlehnik, G1-1-E59 Podlehnik–Gruškovje (pred MP Gruškovje);

- od Ljubljane do mejnega prehoda Obrežje: A2-E70 Novo mesto–Obrežje (pred MP Obrežje);

- od Ljubljane do mejnih prehodov Sečovlje, Dragonja, Starod in Jelšane. 

Zaradi počitnic v Avstriji in večjem delu Nemčije je promet sicer proti mejnim prehodom s Hrvaško povečan že od 23. marca. 

Na nekaterih najbolj obremenjenih odsekih so že zapore zaradi del.

Popolna zapora na dolenjki

"Na odseku avtoceste A2 med Dobruško vasjo in Drnovim je od 22. marca do 21. maja 2018 predvidena popolna zapora, promet bo na razdalji nekaj več kot sedem km potekal po drugi polovici avtoceste dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje," poudarjajo pri Darsu. "Ob popolni zapori navedenega odseka bo spremenjen tudi prometni režim na priključku Smednik, kjer bosta urejena začasna prehoda. Ves čas trajanja zapore bo zaprto počivališče Zaloke jug (proti Obrežju)."

Asfaltiranje Obnova avtocest Slovenija V četrtek se začnejo dela, kje po polžje?

Zapora na hitri cesti skozi Vipavsko dolino

V ponedeljek, 26. marca, so začeli z vzpostavitvijo zapore na odsekih med Vipavo in Selom. "V obe smeri vožnje je zaprt prehitevalni pas," navajajo pri Darsu. "V okviru naslednje faze obsežnejše obnove vipavske hitre ceste, ki bo zaključena predvidoma v avgustu 2018, se bodo obnovila dotrajana vozišča na delih odsekov hitre ceste med Vipavo in Ajdovščino ter med Ajdovščino in Selom, v skupni dolžini 7,7 km na vsako smer."

Zapora na cesti | Avtor: Žurnal24 main Fotografija je simbolična Žurnal24 main

Hitra cesta Razdrto - Nova Gorica bo po podatkih prometno-informacijskega centra zaprta med Selom in Ajdovščino proti Razdrtem danes ponoči, 29. 3., ter ponovno v noči na sredo , 4. 4., med 20. in 5. uro. V petek, 30. 3., bo popolna zapora od 16. ure do 5. ure v soboto, 31. 3. 2018. Obvoz bo v tem času po vzporedni regionalni cesti.

Poskrbite za vidnost 

Pri Darsu opozarjajo na pogostejšo meglo in padavine v pomladanskem času, kar zmanjšuje vidljivost. "Voznike opozarjamo, da je uporaba dnevnih (LED) luči na vozilih ne zadostuje. Zadaj namreč ostaja vozilo neosvetljeno, zato obstaja velika nevarnost naleta," poudarjajo pri Darsu. "Voznikom svetujemo, da v primeru slabše vidljivosti na vozilu poleg dnevnih vklopijo tudi običajne luči, saj je vozilo le v tem primeru osvetljeno tudi zadaj. Tako bodo na cesti vidnejši in tudi varnejši."

Elektronsko cestninjenje

S 1. aprilom 2018 bo Slovenija prešla na sistem cestninjenja v prostem prometnem toku DarsGo, ki bo obvezen za vsa vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone (težka vozila). A tudi po 1. aprilu 2018 se morajo težka vozila na cestninskih postajah z voznimi pasovi še vedno razporediti na ločeni pas. "Tam se ne bodo več ustavljala, ampak bodo cestninsko postajo prevozila z zmanjšano hitrostjo," opozarjajo pri Darsu. 

Tovornjaki in onesnaževanje Slovenija Da so krivi Romuni? Pa kaj še!

Vozniki težkih vozil se lahko v sistem DarsGo registrirajo na spletni strani www.darsgo.si, v DarsGo servisih družbe DARS ter na bencinskih črpalkah Petrol, OMV in MOL na avtocestnih počivališčih in ob avtocestnem omrežju.

Omejitev za tovorna vozila

V času velikonočnih praznikov velja omejitev prometa tovornih vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 ton, in sicer v petek med 14. in 21. uro ter v nedeljo in ponedeljek med 8. in 21. uro. V soboto omejitve ni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.