Slovenija
2555 ogledov

Danes je praznik, pričakujte gnečo na cestah

maša cerkev duhovnik
Zaradi praznika v Avstriji, večjem delu Nemčije in na Hrvaškem lahko pričakujemo močno povečan promet.

V Katoliški cerkvi danes obeležujejo praznik svetega Rešnjega telesa in krvi, imenovan tudi telovo. Ob tem se spominjajo Jezusove navzočnosti v evharistiji, ki je središče verske obreda. Praznik svetega Rešnjega telesa in krvi nima stalnega datuma, saj je povezan z veliko nočjo. V Cerkvi ga obeležujejo 11 dni po binkoštih, ki jih praznujejo 50 dni po veliki noči.

Za evharistijo so se v zgodovini Cerkve izoblikovali različni vidiki in različna imena, izhaja pa iz zapisa v Svetem pismu, po katerem je Jezus pri zadnji večerji z učenci kruh spremenil v svoje telo ter vino v svojo kri. Obhajanje evharistije, s katero se spominjajo zadnje večerje, je tako od začetkov krščanstva razpoznavno znamenje kristjanov.

Za praznik so po slovenskih cerkvah ali v njihovi okolici značilne procesije, ponekod jih pripravljajo tudi prvo nedeljo po prazniku.

razcep Koseze Ljubljana gneča kolona | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

V smeri proti Hrvaški pričakujte gnečo

Ker je v nekaterih sosednjih državah danes dela prost dan in si bodo mnogi vzeli t. i. podaljšan konec tedna, na policiji ponekod v državi pričakujejo močno povečan promet, predvsem na avtocesti od Avstrije do Hrvaške.

Na Policijski upravi Kranj posebej opozarjajo, da je danes v Avstriji do 22. ure v veljavi odredba o omejitvi prometa in vstop za tovorna vozila ne bo mogoč. Tovornjaki naj se zato preko dneva ne ustavljajo na koncu avtoceste na Hrušici, ampak naj se že prej izključijo na počivališčih, opozarjajo. Ob morebitnem zastoju tovornih vozil na koncu avtoceste pa je treba pustiti prostor oziroma dovolj razdalje za izključevanje vozil iz avtoceste proti Hrušici, so še navedli.

Kolone že zgodaj zjutraj

Kolone so bile že ob sedmih zjutraj. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi nesreče na štajerski avtocesti zaprt prehitevalni pas v predoru Golo Rebro, med Slovenskimi Konjicami in Dramljami, proti Ljubljani. Nastal je zastoj.

Zastoj je na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški.

Upočasnjen promet z zastoji je na štajerski avtocesti od Blagovice proti Ljubljani, na gorenjski avtocesti iz smeri Kranja proti Ljubljani, na ljubljanski zahodni obvoznici iz smeri Brda proti razcepu Kozarje in naprej po primorski avtocesti proti Vrhniki ter na primorski avtocesti med Logatcem in Ljubljano, proti Ljubljani.

Zaradi zastojev v prometu so zamude na relaciji Maribor-Ljubljana do ene ure, Koper-Ljubljana do pol ure, Ljubljana-Koper 20 minut ter Karavanke-Ljubljana do pol ure.

Počivališči Lukovica in Lopata na štajerski avtocesti, med Ljubljano in Celjem proti Mariboru, sta polni.

Na mejnih prehodih Gruškovje in Jelšane vozniki osebnih vozil čakajo do ene ure pri izstopu iz države, na mejnem prehodu Sečovlje pa do 30 minut.

Do nedelje, 19. 6., bo potekala kolesarska dirka po Sloveniji. Danes med 9.20 in 16.45 bodo kratkotrajne popolne zapore na relaciji Ptuj-Sveta Trojica-Lenart-Šentilj-Zgornja Kungota-Pesnica-Maribor-Hoče-Slovenska Bistrica-Poljčane-Loče-Ponikva-Šentjur-Šmarje pri Jelšah-Podplat-Rogaška Slatina.

Cesta Tržič-Kranj bo pri Križah zaprta do sobote, 18. 6. 2022.

Do 24. junija bo na primorski avtocesti zaprt izvoz Vrhnika iz smeri Kopra.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • pofukanavlada22 07:50 16.junij 2022.

    jebi te si vi mater ok!!!! kaj vam je težko eno hitro cesto iz kopra v lucijo zgradit da grejo turisti hitreje mimo, ne da je vedno gužva, nesposobni župani