Slovenija
13 ogledov

Pričakujte prometne nevšečnosti

 Korensko sedlo
1/12
Promet.si
V večjem delu države sneži, sneg se oprijema cestišč, vidljivost je zmanjšana. Na cestah so posipne in plužne skupine. Prilagodite vožnjo razmeram na cestah!

Ceste po državi so prevozne, za kar so poskrbele zimske službe, ki že ves dan preventivno posipavajo cestišča.

"V pripravljenosti so vse ekipe, sedaj samo čakamo, da bo začelo močneje snežiti. Predvidevamo, da se bodo padavine okrepile po 18. uri. Takrat bodo vse ekipe v polnem teku, sedaj pa so na delu posamezne skupine, ki opravljajo preventivno posipavanje cest, da se sneg sproti topi. Za zdaj še ni težav,“ je za Žurnal24 popoldne povedal vodja tehnične službe pri Darsu Andrej Sever.

Na voljo jim je 22 plužnih skupin, ki imajo dva do tri posipalce. Plugi se na ceste odpravijo, ko zapade več kot tri centimetre snega. "Imamo več kot 60 vremenskih postaj, ki kažejo sneženje, temperature in kaj se pričakuje. Na voljo so nam tudi trije pregledniki, ki trikrat na dan prevozijo avtocesto v obe smeri. Informacije pa dobimo tudi od cestnih kamer. Vsi podatki se nato zberejo v naših centrih,“ je razložil Sever.

Na zimo smo pripravljeni. V skladišču je trenutno okoli 20 tisoč ton soli za posipavanje. Na zimo se sicer v povprečju porabi slabih 30 tisoč ton. "Lani smo ga uporabili 17 tisoč, predlani pa 48 tisoč. Težko je napovedati, koliko ga bomo porabili,“ je za nas še povedal Sever.

Padavine se bodo ponoči okrepile

Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in ponoči razširile nad vso Slovenijo.

Ob morju ter na Goriškem bo povečini deževalo, drugod snežilo. Začel bo pihati severovzhodnik, na Primorskem burja. Jutri bo na Primorskem povečini suho, pihala bo močna burja. Drugod bo sneženje začelo slabeti, v noči na ponedeljek pa bo povsod ponehalo in začelo se bo jasniti. Pihal bo severni do severovzhodni veter. Temperature bodo od -4 do 0, na Goriškem in ob morju do okoli 3 stopinje Celzija.

Od danes zvečer do jutri zvečer bo predvsem v zahodni in južni Sloveniji zapadlo od 25 do 40 cm snega, proti vzhodu pa manj. Veter bo najmočnejši v nedeljo in v noči na ponedeljek.

Do srede oranžni alarm

Od jutri pa do srede za celotno Slovenijo velja tudi oranžni alarm, ki pomeni, da "bodite pripravljeni".

 

Pričakujte prometne nevšečnosti

Prometno-informacijski center že ves dan opozarja voznike, naj pričakujejo nevšečnosti v prometu, počasen promet, zastoje, izločanje tovornih vozil in daljše potovalne čase. "Vožnjo prilagodite razmeram na cesti ter se na pot ne odpravljajte brez potrebne zimske opreme."

Trenutne zimske razmere:

- Na primorski avtocesti izločajo tovorna vozila na počivališčih Povir in Ravne proti Ljubljani.
- Prepoved za priklopnike in polpriklopnike: na glavni cesti Sp. Idrija - Godovič - Črni vrh - Col ter na hrvaški strani MP Babno Polje.
- Cesta čez prelaz Vršič je zaprta.
- Na cesti čez prelaz Korensko Sedlo je močno oviran promet zaradi poledice. Priporočamo alternativne poti.
- Na cesti čez prelaz Ljubelj je na avstrijski strani obvezna uporaba snežnih verig.

Več o trenutnih razmerah na cesti TUKAJ.

Policija svetuje

Kranjski policisti voznikom  v snežnih razmerah svetujejo več zbranosti in pozornosti ter umirjeno vožnjo. Ker je zavorna pot daljša, je pomembno, da vozite počasneje in da pazite na varnostno razdaljo.

"Vozniki naj se tudi izogibajo situacijam, kjer je treba nenadno zavirati, speljujejo naj počasi in postopoma, vožnja skozi ovinke pa naj bo umirjena in počasnejša. Vozniki naj pred ovinki tudi zmanjšajo hitrost in vozijo izkljućno po svojem prometnem pasu in na zadostni oddaljenosti od roba ceste, seveda pa tudi trezni. Vozila in steklene površine naj bodo očiščene, absolutno pa v takih razmerah, kot so današnje, odsvetujemo vožnjo s kolesi, mopedi … Pred odhodom na pot naj vozniki tudi preverijo stanje na cestah in računajo na daljšo pot potovanja. Bolj ogroženi so lahko se pešci, ki naj bodo bolj vidni in zelo previdni."

Ponekod je že začelo rahlo snežiti, če boste v fotografski objektiv ujeli še kaj več snega, nam fotografije lahko posredujete prek spodnjega obrazca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.