Slovenija
23 ogledov

Pričala bo proti Časarju

"Neverjetno se mi zdi, da je bila tožba za plačilo odškodnine sloh vložena," pra Žurnal24 main
Olga Franca. Nekdanja prva nadzornica mora pričati v tožbi Roberta Časarja, ki zahteva skoraj 300 tisoč evrov odpravnine.

Koper. Robert Časar in Aldo Babič, nekdanji predsednik in član uprave Luke Koper, sta vložila tožbo, v kateri zahtevata izplačilo odpravnine.

Rok za vložitev tožb Luke potekel
Škoda. Luka Koper je vložila odškodninske tožbe proti nekdanji upravi Roberta Časarja in nekdanjim nadzornikom. Skrajni rok za vložitev, ki ga je določila skupščina, namreč poteče v nedeljo, 26. septembra. Izredna revizija hiše PricewaterhouseCoopers je sicer ugotovila, da je bilo podjetje zaradi spornega poslovanja oškodovano za 39 milijonov evrov. Znesek v tožbi pa je nižji, ker so pravniki ocenili, da v vseh primerih odkritih oškodovanj tožbe ne bi bile uspešne.

Po naših informacijah zahtevata znesek v višini 12 plač, kar naj bi v primeru Časarja po naših izračunih znašalo 288 tisoč evrov bruto, šest tisoč evrov manj za Babiča. Neuradno je slišati oceno, da bo Luka znesek Babiču (zaradi pravno slabo napisanega sklepa o razrešitvi; op. p.) najverjetneje morala izplačati, glede Časarja pa izid tožbe menda še ni povsem jasen.

Franca: Neverjetno

Na sodišču bo proti Časarju pričala Olga Franca, nekdanja nadzornica in kratek čas tudi predsednica nadzornega sveta Luke. Prav pod njenim vodenjem nadzornikov se je tedanji upravi družbe vodstveni fotelj tudi izmaknil.

Olga Franca poudarja, da bo sklepe nadzornega sveta zagovarjala suvereno in z podprtimi dokazi. “Moj komentar glede tožbe pa je, da se mi zdi neverjetno, da je bila tožba za plačilo odpravnine sploh vložena glede na vse to, kar smo zapisali v zapisniku 32. redne seje nadzornikov ter kar sta odkrili policija in posebna revizija,” je povedala za Žurnal.

Niso upoštevali nadzornikov
Nekdanja nadzornica dodaja, da je uprava pod Časarjevim vodstvom decembra 2008, potem ko niso sprejeli predlaganega poslovnega načrta za leto 2009, dobila spisek zahtev nadzornikov, a jih ni izpolnila. “Nadzorni svet je nato z elektronsko pošto 12. junija lani (torej pred odstavitvijo) pisno pozval upravo, kaj naj mu dostavi; tudi na te zahteve ni dobil odgovora. Od uprave smo zahtevali zagotovitev pravne pomoči, a tudi na to ni bilo niti odgovora,” je naštela Franca. Sklepi in gradivo za krivdno razrešitev so bili sicer pripravljeni s pomočjo odvetniške hiše in pravne službe Luke, zato Franca pričakuje, da odpravnine ne bodo izplačane. V Luki pa tožb Časarja in Babiča zaradi domnevno nezakonite razrešitve s položajev ne želijo komentirati, češ da postopki pred sodiščem še potekajo.

Babič tudi zaradi odpustitve
Babič je sicer vložil tudi tožbo zaradi odpovedi delovnega razmerja, a jo je na delovnem sodišču izgubil. Po prenehanju funkcije člana uprave mu je bilo namreč ponujeno drugo delovno mesto, ki ga ni sprejel, kar je bilo podlaga za prekinitev delovnega razmerja. Časar se za tako tožbo ni odločil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.