Slovenija
36 ogledov

Pričanje izvedenke obremenilo Radana

Ivan Radan Anže Petkovšek
Nadaljevalo se je sojenje zdravniku Ivanu Radanu. Priča tožilstva Lopuh prikazala, da obvod, ki naj bi ga Radan dosegel, ni možen. Drugi bolnik naj bi po njeni oceni umrl zaradi propofola.

Pri prvem bolniku, ki je med drugim utrpel možgansko kap, poškodbo črevesja, imel težave s srcem in so mu odpovedale ledvice, so se zdravniki odločili, da bodo prenehali z aktivnim zdravljenjem. 14. decembra so uvedli morfij, za katerega je Mateja Lopuh, sicer specialistka anesteziologije in reanimatologije v jeseniški bolnišnici, dejala, da iz dokumentov ne more razbrati, zakaj je bila takšna odločitev sprejeta. Morfij se pri bolnikih z odpovedjo ledvic namreč uporablja zelo previdno.

Opozorila je na nedoslednosti pri vpisu števila ampul morfija v knjigo prevzetih narkotikov. Radan je površno vpisovanje opiatov opisal kot problem medicinskih sester.

Naslednji dan so odmerek morfija močno povečali, na dan smrti bolnika, 16. decembra, pa je po besedah Lopuhove naraščala vrednost kalija v bolnikovi krvi in presnovkov, ki jih ledvice niso več mogle izločati.

Izpostavila je, da na dan smrti ni bilo zabeleženo, ali je bolnik dobil dodatno vrednost kalija. Po pričevanjih ene od medicinskih sester in Radana ji je ta naročil, da za bolnika pripravi odmerek visoke koncentracije kalija. Radan je dejal, da naj kalij ne bi stekel v bolnika, saj naj bi naredil obvod cevke, po kateri je kalij tekel v podlogo in ne v bolnikovo žilo. 

Pokazala, da ni možno

Lopuhova je z demonstracijo na infuzijski črpalki prikazala, da to ni mogoče, saj črpalke ne omogočajo povratnega toka, ki bi bil nujen za ta obvod. Poleg tega bi moral po njenem mnenju Radan že vnaprej vedeti, na katero infuzijo bo sestra priključila stekleničko z raztopino kalija. Kot je še dejala, je na prvi pogled "praktično nemogoče" videti, na katero cevko je priključena steklenička.

Radan je demonstraciji priče ugovarjal, saj ni uporabila starejšega sistema infuzijske črpalke, ki jo je uporabljal on. Ta namreč ne preprečuje povratnega toka in naj bi bil tak obvod mogoč. Kot je še dejal, je to tudi že pokazal v okviru internega strokovnega nadzora. Lopuhova je ugovarjala, da so od leta 2012 bolnišnice prešle na enotno naročanje novejših infuzijskih sistemov. Po Radanovih navedbah pa so imeli starejših črpalk, torej takih, ki omogočajo dvosmerni tok, na oddelku "poln predal".

Ivan Radan | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Količina, ki bi lahko povzročila smrt

V primeru, ko naj bi Radan bolnika umoril s propofolom, po mnenju Lopuhove tudi ni jasnih podatkov v dokumentaciji. Po pričanju ene od medicinskih sester je bolnik v prisotnosti svojcev postal nemiren, zato so mu dali propofol, ki se uporablja kot glavno uspavalno sredstvo v anesteziologiji.

Lopuhova je izbiro propofola označila kot ne najboljšo, saj ta pri nestabilnih bolnikih povzroča hiter padec krvnega tlaka. Izpostavila je tri pričanja Radana, v katerih je opisal različne kombinacije odmerkov, ki jih je prejel bolnik. Po njenem mnenju je bila končna količina propofola 200 miligramov, kar bi povzročilo smrt zaradi predoziranja, če jo je pacient dobil s hitrostjo in ob uri, ki jo je v pričanju navedla ena od sester. 

Zdravnik Ivan Radan je obtožen umora šestih bolnikov na enoti intenzivne terapije nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC). V zadnjih urah naj bi pacientom dajal večje odmerke morfija, propofola in kalijevega klorida. Sam pravi, da je s svojimi dejanji želel opozoriti na slabe razmere na oddelku. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.